Koruna zahájila týden u rekordního maxima vůči dolaru

16.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. dubna (ČTK) - Koruna zahájila týden blízko rekordních maxim vůči dolaru a před 9:30 se obchodovala za 20,64 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online. Na počátku obchodování koruna podle analytika Raiffeisenbank Aleše Michla překonala rekord a obchodovala se za 20,59 Kč/USD. Proti euru koruna ráno mírně oslabila na 27,98 Kč/EUR.

"Tento týden otevíráme historickým maximem české koruny proti dolaru. Dnes ráno byl obchodní kurz 20,59 Kč/USD. Pro pamětníky - v roce 2000 stál dolar přes 40 korun," uvedl Michl.

Podle něj se tak potvrzuje prognóza, že letos bude stát dolar dvacetikorunu. Koncem roku čeká oslabení na 20,80 koruny za dolar. "Dolar tak brzdí zdražování benzínu v ČR, zlevňuje elektroniku a působí protiinflačně," dodal.

Celkově je dnešní den podle analytika ČSOB Jana Čermáka bez významných ekonomických dat. Zajímavé podle něj bude sledovat, zda devizový trh se nechá znepokojit blížící se stávkou u největšího českého vývozce Škody Auto. "Zatím tomu tak nebylo, stejně tak korunu nechávají v klidu narůstající neshody uvnitř vládní koalice," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK