ÚOHS povolil Omnipolu většinový podíl v Poličských strojírnách

16.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 16. dubna (ČTK) - Firma Omnipol může vlastnit kontrolní podíl v Poličských strojírnách. Jeden z největších obchodníků s vojenskou a leteckou technikou v Česku dosud ve firmě vlastnil necelých 40 procent. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) souhlasil s navýšením podílu nad 50 procent, přesná výše je ale obchodním tajemstvím. Podniky se zabývají každý jinou činností, proto jejich spojení nenaruší hospodářskou soutěž, řekl Filip Vrána z odboru vnějších vztahů ÚOHS.

Zhruba čtvrtina strojíren patří společnosti Orbis, obchodní zpravodajství, zbytek připadá na drobné akcionáře. Firmy mohou spolupracovat především v oblasti vojenské techniky. Poličské strojírny mimo jiné vyrábí, ale i odborně likvidují munici.

Navíc produkují i pneumatické systémy, technologie pro měření a čerpání tekutin a komponenty pro automobilový průmysl. Předloni firma utržila 914 milionů korun, zisk dosáhl 64 milionů. Základní kapitál firmy je nyní 292 milionů korun, loni v září rozhodla o jeho snížení valná hromada. Podíl Omnipolu na základním kapitálu strojíren přesahoval dosud 110 milionů.

Omnipol měl na konci roku 2005 majetkové účasti ve 12 firmách. Stoprocentně vlastnil společnosti Slomex Bratislava, Omnipex Praha, Kámen Hudčice a Autopol Praha. V roce 2005 vytvořil zisk 42,8 milionu, tržby činily zhruba 1,1 miliardy. Firma vyváží a dováží vojenskou a leteckou techniku. Je mimo jiné partnerem českých výrobců při obchodech s vojenským materiálem a financování vývozu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK