HN: Stát chce více zdanit prodej cenných papírů

17.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. dubna (ČTK) - Ministerstvo financí hodlá zavést patnáctiprocentní daň z prodeje cenných papírů. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny. Stát by tak podle listu získal půl miliardy korun ročně navíc. V současné době investoři prodej akcií a podílových listů zdaňují v případě, pokud je vlastní méně než šest měsíců.

"Současný systém je nesmírně velkorysý a v Evropě neobvyklý. Je však možné, že dospějeme ke kompromisu. Od platby daně by mohli být osvobozeni ti investoři, kteří prodají cenné papíry po pěti či deseti letech," uvedla náměstkyně ministra financí Dana Trezziová. Dodala, že se o tom ještě bude jednat, jisté ale podle ní je to, že doba musí být výrazně delší než nyní.

Deník připomíná, že premiér Mirek Topolánek při představování reformy veřejných financí sliboval, že kabinet do roku 2009 či 2010 daně z kapitálových výnosů zcela zruší. Podle Trezziové by k tomu mohlo dojít na konci funkčního období současné vlády, ale jen za předpokladu, že to dovolí stav veřejných financí.

Zástupci fondů a kapitálové trhu se zavedením daně nesouhlasí. Stát tím podle nich totiž zvýhodní jiné spořící produkty. Podle ministerstva financí jde ale naopak o narovnání současného stavu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK