Lidé z firmy ETA jednají o růstu mezd, uvažují o stávce

17.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hlinsko (Chrudim) 17. dubna (ČTK) - Jednání odborářů s vedením společnosti ETA v Hlinsku o navýšení platů zatím nemá konkrétní výsledky. Zaměstnanci a odboráři společnosti ETA uvažují o stávce a na odpoledním společném setkání o ní mohou rozhodnout. Vedení firmy požaduje od odborů seznam zúčastněných pracovníků. Požadavek odboráři odmítli. Právnička Markéta Tillerová, která se zabývá pracovně-právními vztahy, považuje návrh firmy za neopodstatněný. Mluvčí společnosti Milan Smutný opětovně vzkázal, že firma nebude vydávat médiím žádná vyjádření.

"Seznam lidí vedení nepředáme. Považujeme to za nátlak na zaměstnance. Vedení obchází lidi a říká jim: Pozor, musíte mít propustku," řekla předsedkyně odborové organizace OS KOVO ETA Alena Šírová.

Šírová počítá s tím, že se odpoledního setkání zúčastní 500 zaměstnanců, kterým bude končit ranní směna. A dalších 200 až 300 lidí přijde na mítink před odpolední směnou.

"Domnívám se, že dopředu na jmenný seznam vedení firmy nárok nemá. Zpětně poté si jej může vyžádat, aby zaměstnance omluvila za nepřítomnost v práci. Pokud ale pracovník přijde na mítink v rámci svého volna, je požadavek firmy neopodstatněný," řekla Tillerová.

Odbory nesouhlasí s růstem mezd o 4,3 procenta, které navrhuje vedení firmy, a před týdnem vyhlásily stávkovou pohotovost. Zatím poslední požadavky odborářů zvýšit mzdy o osm procent podpořila většina zaměstnanců firmy. Spor mezi firmou a zaměstnanci řešilo i ministerstvo práce a sociálních věcí. To firmě ETA navrhlo růst platů o šest procent.

"Své požadavky podpoříme všemi dostupnými prostředky, včetně krajního řešení - stávky," řekla Šírová.

Do stávky dnes vstoupili zaměstnanci největší české firmy - Škoda Auto. Nesouhlasili s návrhem firmy na růst platů v průměru o 13 procent. Firma proto svůj návrh stáhla a nabídla růst mezd o 7,5 procenta letos a o tři procenta v příštím roce. Škoda zaměstnává asi 27.000 lidí. Průměrný plat činí 22.000 Kč.

Průměrný plat v Pardubickém kraji loni činil více než 17.000 korun. Zaměstnanci firmy ETA si v dělnických profesích v průměru vydělají 11.000 korun hrubého. Průměrná mzda v celé firmě činí 15.200 korun. Doposud mzdy v minulých letech rostly v hlinecké společnosti v rámci inflace, tedy v průměru o tři procenta. Po dvou ztrátových letech v roce 2005 firma vykázala zisk více než osm milionů korun. To byl pro odbory první signál k vyjednávání o nových platových podmínkách, řekla Šírová.

Vedle elektrospotřebičů se ETA stále více zaměřuje na výrobu dílů pro automobilový průmysl. S výrobou komponentů pro automobilový průmysl začala ETA před pěti lety proto, aby rozložila odbytové riziko a nebyla závislá jen na jednom druhu výroby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK