Stávka ve Škodě je za branami podniku, venku je klid

17.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladá Boleslav 17. dubna (ČTK) - Dnešní stávka za vyšší mzdy ve Škodovce se před branami závodu nijak neprojevuje. Před 8. bránou, hlavním vjezdem do podniku, se pohybuje jen několik televizních štábů a píšících novinářů. Zaměstnanci stávkují ve výrobních halách, kam není vstup povolen, a žádná demonstrace, jako byla před dvěma lety, se dnes konat nebude.

Rušno bylo před Škodovkou jen ráno, kdy odcházela noční směna a nastupovala ranní, která stávku odstartovala. Většina lidí z ranní směny vypadala odhodlaně a někteří velmi ochotně odpovídali novinářům na dotazy. Se stávkou většinou souhlasí a vidí ji jako možné východisko. "Jednání vedení je sprosté. Se stávkou jednoznačně souhlasím, je to jediná cesta, jak se ozvat a dát o sobě vědět," řekl jeden ze zaměstnanců.

Razantními názory nešetřily ani ženy: "Já to beru jako zastrašování. Navíc ty řeči o přesunutí výroby, to se mi nelíbí. Spousta lidí nás vidí jako nenažrance, co mají nadprůměrné platy a chtějí ještě víc, ale tak to vůbec není. Člověk se u pásu skoro nezastaví, a já teda rozhodně těch 22.000 nemám," řekla jedna ze zaměstnankyň odcházející z noční směny, která podle svých slov pracuje ve Škodě už "spoustu let".

Objevovaly se ale i názory, které postup odborů nevidí úplně nejšťastnější. "Do stávky půjdu, nechci být za stávkokaze, ale těch 13 procent měl (Jaroslav) Povšík (šéf odborů) vzít. Teď můžeme taky dostat míň, nebo se to hrozně potáhne," zazněl jeden názor. Jiný zaměstnanec, který odcházel z noční směny, byl ještě radikálnější: "Teď se jdu vyspat a doufám, že až se probudím, tak stávka už nebude. Já ji nechci, ale není mi to nic platný, protože stejně nebudu moct makat. Bral bych těch 13 procent, to bylo fér".

Okolí závodu nechává stávka naprosto v klidu. "Že budou stávkovat, to jsme četli. A to má být už dnes?" divila se obsluha z nedaleké restaurace. I většina dalších lidí čekala, že zaměstnanci vyjdou do ulic: "To už to začalo? Já jsem myslel, že budou zase demonstrovat u Pentagonu," říkal dvaašedesátiletý muž, který podle svých slov požadavky odborů nepodporuje: "Už chtějí moc a postavili si hlavu. Kdyby jim zvedli platy, jak chtějí, tak na to doplatí další lidi z Boleslavi," říká. Podobný názor není v Boleslavi vůbec vzácný, někteří však zaměstnancům fandí: "Jen ať jim přidají. Ta práce tam musí být hrozná a pořád dokola, nevěřím, že mají všichni ty peníze, o kterých se píše," říká žena, která bydlí přímo naproti hlavní bráně do Škodovky.

Stávka ale jinak není zatím v Boleslavi vůbec vidět. Rušno by mohlo být zase až kolem 14:00, kdy se bude střídat ranní směna s odpolední.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK