Ceny akcií na burze po rekordech poklesly

17.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. dubna (ČTK) - Akciím v úterý na pražské burze došly síly a po dvou nových rekordech po sobě podlehly prodejům a oslabily. Obrat podle obchodníků vyvolala změna nálady na zahraničních burzách a spokojenost investorů s výnosy z minulých dnů. Hlavní index PX odepsal 0,56 procenta na 1804 bodů. Výsledky zveřejnila burza.

Největším tempem ztrácely akcie Komerční banky, jež přišly o 1,62 procenta na 4064 korun. Za předchozích šest dnů ale vyrostly o více než 14 procent. "Bylo evidentní, že na cenách kolem 4150 Kč za akcii někteří investoři nevydrželi a začali realizovat svoje velmi solidní zisky," uvedl makléř firmy Cyrrus Petr Bánovský.

Akcie operátora Telefónica O2 si pohoršily o 0,65 procenta na 612,1 koruny. Analytik Komerční banky zvýšil roční cílovou cenu akcií Telefóniky na 688 korun na akcii z minulých 602 korun a ponechal nákupní investiční doporučení.

Cena akcií energetické skupiny ČEZ poklesla o 0,11 procenta na 978,4 Kč. Odstávka prvního reaktoru temelínské jaderné elektrárny bude delší o další týden. Představenstvo ČEZ navrhne k výplatě analytiky vesměs očekávanou dividendu 20 Kč na akcii před zdaněním po loňské hodnotě 15 Kč.

Valná hromada ČEZ bude 23. dubna. "Považujeme za velmi pravděpodobné, že navrhovaná dividenda bude na valné hromadě schválena," uvedl za společnost Atlantik FT analytik Petr Novák. Stát, který má v ČEZ podíl 67,6 procenta, by tak získal zhruba osm miliard korun hrubého. Na burze se akcie ČEZ od konce minulého týdne obchodují již bez nároku na dividendu.

Obchody s cennými papíry:

- akcie 3,496 miliardy Kč

- dluhopisy 1,949 miliardy Kč

- certifikáty, warranty a futures 0,028 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK