Čínské akcie se propadly o více než čtyři procenta

19.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 19. dubna (ČTK) - Čínské akcie se propadly o více než čtyři procenta kvůli obavám, že čínská vláda by mohla zvýšit úrokové sazby, aby ochladila rychle rostoucí domácí ekonomiku. Pokles čínských akcií měl negativní dopad i na evropské burzy.

Hlavní index šanghajského trhu Shanghai Composite se snížil o 4,52 procenta a uzavřel na 3449,016 bodu. To představuje jeho nejprudší pokles od 27. února. Tehdy se propadl téměř o devět procent, což vedlo k rozsáhlým výprodejům na světových akciových trzích.

"Investoři se obávají, že vláda by mohla podniknout výrazná opatření, aby udržela na uzdě ekonomiku," řekl analytik z makléřské společnosti Guotai Junan Securities. Někteří analytici se nicméně domnívají, že dnešní prudký pokles nezvrátí dlouhodobý růstový trend čínského akciového trhu.

Index šanghajské burzy se tento týden vyšplhal až na rekordní maximum 3623,867 bodu zejména díky spekulativním nákupům akcií menších firem. Od konce února si tak připsal 26 procent.

Statistický úřad dnes oznámil, že meziroční tempo růstu čínské ekonomiky v prvním čtvrtletí zrychlilo na 11,1 procenta z 10,4 procenta v předchozích třech měsících.

Obavy ze zvýšení úrokových sazeb v Číně vedly k poklesu i na dalších akciových trzích. Hlavní index japonských akcií Nikkei 225 se propadl o 1,7 procenta, tedy nejprudším tempem od 14. března, kdy byly světové burzy zasaženy nervozitou ohledně trhu s bydlením v USA. Nejvýraznější pokles za uplynulý měsíc dnes zaznamenaly také jihokorejské akcie, jejichž hlavní index KOSPI se snížil o 1,4 procenta.

Ve znamení poklesu byl rovněž začátek dnešního obchodování na evropských trzích. Panevropský index FTSEurofirst 300 se v 9:10 SELČ snížil o 0,9 procenta na 1551,30 bodu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK