Komárek žaluje Novotného a Berana celkem o sedm miliard korun

19.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 19. dubna (ČTK) - KKCG Industry z finanční skupiny Karla Komárka KKCG požaduje další miliardy od Petra Novotného a Davida Berana. Po Novotném chce 3,5 miliardy korun, o stejnou částku žaluje i Davida Berana. Oba spory se týkají převodů akcionářských podílů společnosti VÍTKOVICE HOLDING (VH). Řekl to mluvčí KKCG Dan Plovajko.

"To celé je ze strany pana Komárka podvod. Podal jsem trestní oznámení u nás i v Nizozemsku, tak ať se to vyšetří. Je zbytečné tahat to do médií," řekl Beran, který před několika týdny vysoudil na Komárkovi 80 milionů korun za poskytnuté poradenské služby. Obě strany tehdy považovaly výrok soudu za svůj úspěch. Beran proto, že soud jeho nároky uznal, Komárek zase namítal, že rozsudek akceptoval jen část nároků jeho obchodního protivníka. Vyjádření Novotného se ČTK nepodařilo získat.

Novotný se před časem údajně zavázal prodat svůj pětiprocentní podíl ve vítkovickém holdingu majiteli poloviny akcií Janu Světlíkovi a zároveň Komárkovi, který chtěl ovládnout druhou polovinu společnosti. Podobná situace je mezi KKCG a Beranem, který držel 45 procent akcií VH. Oba žalované nyní Komárek viní, že protiprávně znemožnili vznik největšího strojírenského holdingu ve střední Evropě.

Novotný podle KKCG lhal, že na převáděných akciích neváznou žádné práva třetích osob. "Jak se však následně ukázalo, jeho prohlášení nebylo pravdivé, protože na akciích vázlo předkupní právo nejen Světlíka, ale i Berana," upřesnil Plovajko.

Karel Komárek vlastní finanční skupinu KKCG, která spravuje majetek přes 42 miliard korun a zaměstnává více než 7000 lidí. Působí jako strategický investor v oblasti ropy a zemního plynu, průmyslu, financí a investic. Skupina má podíly ve více než 20 českých a zahraničních společnostech, mezi něž patří Moravské naftové doly, SPP Bohemia, Atlantik finanční trhy, Atlantik - Kilcullen Asset Management, ŽDB Group, Bonatrans Group, Kovosvit MAS, vydavatelství Stanford s tituly Profit, Czech Business Weekly a televize TOP TV. Komárkovi také patří cestovní kancelář Fischer.

Začátek sporu mezi Beranem a Komárkem rozhořel na konci roku 2005. Tehdy se podle tisku dohodli, že Beran dá Komárkovi svou polovinu Vítkovic a za to získá poloviční podíl v nově vznikajícím strojírenském holdingu. Do něj předtím Komárek převedl firmy ŽDB, Bonatrans a Kovosvit.

Z obchodu nakonec sešlo a podnikatelé se začali obviňovat, kdo ho vlastně znemožnil. Komárek tvrdí, že Beran předtím žádné nároky na ŽDB a Bonatrans neměl, Beran zase říká, že jejich nákup financovali spolu, a měl tedy opce na poloviční podíly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK