První blok Temelína začal v noci opět dodávat proud do sítě

21.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 21. dubna (ČTK) - První blok jaderné elektrárny Temelín začal dnes v noci dodávat po téměř tříměsíční pauze elektřinu do rozvodné sítě. ČTK o tom informoval mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Při odstávce technici vyměnili čtvrtinu paliva v reaktoru za nové a vylepšené. Druhý blok elektrárny pracuje bez omezení.

Pracovníci elektrárny připojili blok do rozvodné sítě v pátek ve 21:00. "Nyní se jeho výkon stabilizuje na 80 procentech, na kterých budou dva dny probíhat fyzikální testy," uvedl Nebesář. Poté bude blok pracovat na plný výkon.

První blok Temelína odpojili energetici koncem ledna, kdy na něm začala výměna čtvrtiny paliva za nové a odolnější. Odstávku vyvolaly potíže s palivem od firmy Westinghouse. V reaktoru se totiž některé palivové soubory deformují více, než se původně předpokládalo. S výrobou měl blok začít v závěru března. Zařízení ale před opětovným připojením do sítě provázela řada technických problémů.

Nejprve při zkouškách uniklo asi 1000 litrů mírně radioaktivní vody, následně kontrola odhalila zvýšenou vlhkost ve sběracím zařízení generátoru. Prasklo i jedno ze 36 ocelových lan, která zpevňují ochranný obal reaktoru. Událost nijak neohrozila bezpečnost provozu elektrárny, energetici jej vymění při další odstávce v srpnu. Podle projektu může blok fungovat i bez tohoto lana.

Temelín stále vyvolává velké vášně u hornorakouských odpůrců atomu. Ti oznámili, že chtějí v pátek 27. dubna zablokovat deset z 16 hraničních přechodů do Česka. Protesty odvolají jen tehdy, pokud se rakouská vláda ve středu rozhodne učinit proti Česku právní kroky kvůli údajnému nedodržování dohod o Temelínu. Naposledy Rakušané zatarasili společné hranice 11. dubna, kdy demonstrovali na sedmi místech od Dolního Dvořiště po Mikulov.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK