Nový fond s kapitálem 18 mld. Kč chce investovat i v ČR

22.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. dubna (ČTK) - Nový fond soukromého kapitálu s investičními prostředky 658 milionů eur, tedy přes 18 miliard korun, hledá příležitosti i v České republice. Fond nazvaný Polish Enterprise Fund VI, největší svého druhu pro střední a východní Evropu, se zaměřuje na projekty odkupu firem a financování jejich rozvoje. Vznik fondu oznámila ČTK středoevropská investiční skupina Enterprise Investors (EI).

"Investice nejnovějšího fondu se budou pohybovat v rozpětí 20 až 100 milionů eur na jednotlivou společnost a vítáme nové návrhy z České republiky," řekl partner společnosti Dariusz Prończuk. EI v tuzemsku už investovala do společnosti Grisoft, která je dodavatelem antivirového bezpečnostního softwaru.

Nový fond EI bude prvním, který bude aktivně vyhledávat investiční příležitosti na Ukrajině a v Chorvatsku. Jinak se podobně jako v předchozích případech zaměří například na Slovensko, Polsko, Maďarsko, Slovinsko nebo pobaltské země.

Fond se zajímá zejména o společnosti z odvětví, jako jsou maloobchod a spotřební zboží, průmyslová výroba, podnikatelské a finanční služby, média a telekomunikace, informační technologie, farmaceutický průmysl a zdravotnictví.

EI se od svého založení v roce 1990 zabývá investováním soukromého kapitálu ve středoevropském regionu. Fondy EI dosud investovaly miliardu eur do 104 společností. Ukončeny byly investice v 88 společnostech při celkovém výnosu přes 1,2 miliardy eur. EI jako první finanční investor v Polsku uvedla společnost na burzu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK