Írán podepsal s rakouskou OMV dohodu o projektu zemního plynu

22.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Teherán 22. dubna (ČTK) - Írán podepsal v sobotu s rakouskou ropnou a petrochemickou společností OMV dohodu o rozvoji rozsáhlých nalezišť zemního plynu. V rámci projektu má být rovněž postaven závod na výrobu zkapalněného zemního plynu (LNG), uvedla íránská média. Podle íránské televize jde o dosud největší íránský kontrakt s Evropou; OMV to však podrobněji nekomentovala a žádné údaje neposkytla.

Některá íránská média odhadla celkovou hodnotu projektu až na 30 miliard dolarů během 25 let. V tom jsou zahrnuty i příjmy z prodeje miliard metrů krychlových stlačeného plynu do Evropy. OMV však dala najevo, že transakce je zatím v rané fázi a že podepsána byla dosud jen nezávazná předběžná smlouva o budoucí smlouvě.

"Činitelé íránského ministerstva ropného hospodářství a výkonný ředitel rakouské OMV podepsali dohodu o plynu v hodnotě 18 miliard dolarů," uvedl íránský státní rozhlas. Tisková agentura ropného ministerstva však odhadla dlouhodobou hodnotu kontraktu na 30 miliard USD.

OMV uvedla, že podepsala jen nezávazný dokument nastiňující hlavní oblasti případné partnerské dohody, a to s íránskou státní ropnou společností NIOC. Má jít o rozvoj pole plynu v oblasti jižního Parsu, závod na LNG a kontrakt na odběr tohoto plynu. LNG by se mohl přepravovat do chorvatského závodu na zpětné zplynování. Továrnu nyní OMV zakládá a fungovat by měla začít do roku 2021. Další jednání o celé věci jsou podle OMV důvěrná a jejich konkrétní výsledky se nedají očekávat dříve než ve druhém pololetí.

Dohoda přichází v době eskalujícího napětí mezi Západem a Íránem o íránský jaderný program. OSN hrozí Íránu sankcemi a Spojené státy vyzývají spojence, aby v Íránu neinvestovali. Pokušení je však velké, protože Írán má v zemním plynu druhé největší zásoby na světě po Rusku a investice zoufale potřebuje. Analytici předpokládají, že kvůli politické situaci, sankcím a zpožděním projektů Írán nebude významným vývozcem plynu ještě celé desetiletí.

Dohodu o projektu prvního íránského vývozního terminálu na zemní plyn uzavřel francouzský Total v roce 2004. Tento měsíc však firma uvedla, že prudce rostoucí náklady a obavy ze zahraničněpolitického vývoje by mohly vést k odkladu jejího zapojení se do této investice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK