Italské banky chtějí přilákat k Telecomu Italia Telefóniku

22.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 22. dubna (ČTK) - Vlivné italské banky Intesa Sanpaolo a Mediobanca by chtěly přimět španělskou Telefóniku, vlastníka české Telefónica O2, aby spolu s nějakým italským partnerem podala politicky přijatelnou nabídku na koupi kontrolního podílu v dominantním italském operátorovi Telecom Italia. O víkendu to agentuře Reuters řekl informovaný zdroj z kruhů blízkých celému jednání. Nabízený podíl má hodnotu asi 44 miliard eur.

Společnost Pirelli chce prodat většinový podíl na firmě Olimpia, která je s 18 procenty akcií klíčovým akcionářem Telecomu. Italská vláda však vyjadřuje nelibost nad možností vstupu zahraničních investorů, a tak již tři pokusy o nabídky ze zahraničí byly odmítnuty. Pro vládu je také nepříjemný zájem, který o podíl na Olimpii vyjádřil bývalý italský premiér Silvio Berlusconi a jeho společnosti Fininvest a Mediaset.

Obavy vyjadřované premiérem Romanem Prodim ze zahraničního vlastnictví Telecomu vedly k tomu, že tento týden se z jednání o transakci stáhla americká AT&T. Ve hře ještě zůstává mexická společnost América Móvil a zájem údajně mají i další. Pirelli však říká, že žádné další nabídky nemá.

Informovaný zdroj uvedl, že dvě italské banky s podporou pojišťovny Generali vybraly jako zahraničního investora Telefóniku a nyní hledají nějakého italského partnera. Dodal, že banky by rády nalezly řešení během jednoho či dvou týdnů.

Berlusconi tento týden řekl, že italské banky jeho dvě firmy požádaly, aby pomohly udržet Telecom v domácích rukou. Berlusconi slíbil, že se o to pokusí, pokud se přidají další domácí podnikatelé. Hodnota podílu v Telecomu přitom přesahuje tržní hodnotu Mediasatu více než čtyřnásobně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK