Euro:Řebíček chce příští týden prosadit odvolání šéfa SFDI Švagra

22.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. dubna (ČTK) - Ministr dopravy Aleš Řebíček je pevně rozhodnut, že prosadí odvolání ředitele Státního fondu dopravní infrastruktury Pavla Švagra. Ten o svůj nynější post přijde zřejmě v nadcházejícím týdnu, píše pondělní vydání týdeníku Euro. Fond je výhradním distributorem peněz do výstavby a opravy silnic a dálnic. Ročně jde o desítky miliard korun.

"Jestli jsem si ještě minulý týden nebyl jistý, tak po posledních mediálních vystoupeních pana Švagra jistotu mám," uvedl Řebíček pro Euro. Na pondělí 23. dubna je prý naplánována schůzka Řebíček-Švagr. Ve čtvrtek 26. dubna se má sejít devítičlenný výbor fondu, který má ze zákona pravomoc Švagra odvolat. Předsedou výboru je právě ministr dopravy.

Řebíček řediteli fondu vytýká, že se na jedné straně vyhýbá odpovědnosti za financování dopravních staveb, a na druhé uvádí, kolik peněz se mu kde podařilo ušetřit. "Jak může současně říkat, že nemůže za různé problémy kolem financování, protože to není on, kdo zajišťuje výběrová řízení, a o kousek dál se chlubit tím, že se mu podařilo snížit původně očekávané náklady tunelů v Brně," cituje Euro Řebíčka.

"Všeobecně je to tak, že vnímám jeho odpovědnost za zahajování staveb, pro něž nebylo zajištěno financování, a za to, že se snažil vmanévrovat fond do role, kdy spolurozhoduje o tom, co se postaví, což zatěžovalo vztah SFDI a investorských organizací a komplikovalo to jejich činnost," prohlásil podle týdeníku ministr.

Za Švagra hledá Řebíček náhradu a trvá na tom, že o nástupci ještě rozhodnuto není. Výběr nového ředitele byl údajně svěřen pražské firmě Newton Solutions.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK