Euro: Unipetrol dle svého šéfa jedná s Agrofertem o Agrobohemii

22.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. dubna (ČTK) - Petrochemická skupina Unipetrol jedná s firmou Deza z Agrofert Holdingu o podmínkách prodeje svého podílu ve společnosti Agrobohemie. V rozhovoru pro pondělní vydání týdeníku Euro to uvedl generální ředitel a předseda představenstva Unipetrolu Francois Vleugels.

Agrofert uzavřel ještě před privatizací Unipetrolu s jeho následným novým vlastníkem, polským PKN Orlenem, smlouvy, podle nichž měl získat podíly Unipetrolu ve společnostech Agrobohemie, Kaučuk a Chemopetrol. Polský koncern však později prohlásil, že od smluv ustupuje. Agrofert označil odstoupení od smluv za neúčinné a podal několik arbitrážních žalob.

Na otázku Eura, zda neshody mezi Unipetrolem a Agrofertem alespoň zčásti skončily, Vleugels uvedl, že se Unipetrol snaží dosáhnout nějaké dohody, ale nelze předvídat, jaký bude výsledek. "Situace se musí vyjasnit i proto, že Agrofert je a stále bude velkým zákazníkem Unipetrolu. Nechceme se s našimi zákazníky potkávat u soudu," podotkl.

První soudní stání kvůli prodeji 50procentního podílu v Agrobohemi bylo podle Vleugelse odloženo, protože soudce uznal šanci na dohodu znesvářených stran. Další stání prý bude zhruba za měsíc a pokud na něm soudce rozhodne, že žádný pokrok nenastal, soudní jednání může začít.

Vleugels rovněž uvedl, že síť čerpacích stanic Benzina ze skupiny Unipetrol plánuje výrazný růst. "Zčásti kvůli rebrandingu (změně značky), zčásti i proto, že i když se nepodaří koupit nějakou větší síť čerpacích stanic, budeme kupovat spoustu jednotlivých pump a stavět nové," řekl. Z nynějších 12 procent trhu se chce Benzina dostat na pětinu v roce 2010.

Unipetrolu se ale nelíbí konkurence státní firmy Čepro, která se zabývá velkoobchodem, ale i maloobchodem, kde soutěží přímo se soukromým sektorem na trhu pohonných hmot. "Vláda by se tím měla začít zabývat. Tedy rozhodnout, zda není v činnostech Čepra nějaký střet zájmů," prohlásil Vleugels. Stát by se měl podle něj prostřednictvím Čepra výhradně soustředit na správu svých hmotných rezerv.

Skupina Unipetrol zaměstnává asi 6000 lidí. Podle Vleugelse každý rok snižuje počet pracovníků v průměru o tři až čtyři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK