Markíza: MF připravuje návrh na snížení daně z příjmů na 16 pct

22.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 22. dubna (ČTK) - Slovenské ministerstvo financí připravuje návrh na snížení daně z příjmů zaměstnanců i podnikatelů na 16 ze současných 19 procent. Informovala o tom dnes televize Markíza. Daň z přidané hodnoty, která nyní dosahuje u většiny zboží 19 a u léků a zdravotnických pomůcek deseti procent, by se měnit neměla.

Případné snížení daně z příjmu by údajně nemělo mít negativní dopad na příjmy státního rozpočtu, protože by současně měly zaniknout různé výjimky. "Chceme to financovat zrušením výjimek, které dnes mají různé privilegované skupiny," řekl Richard Sulík z komise pro přípravu zákona o dani z příjmů a poradce ministra financí Jána Počiatka.

Podle Markízy by se měly zrušit například daňové výhody pro poslance, soudce a prokurátory. Návrh nepočítá ani s možností odvést dvě procenta daně z příjmů pro neziskové organizace. "Plánujeme zrušit více než 40 výjimek, to jsou téměř všechny," uvedl Sulík. Definitivně o materiálu rozhodne vláda.

Daňovou reformu, která kromě jiného od roku 2004 sjednotila sazby DPH a daně z příjmu, prosadila bývalá vláda Mikuláše Dzurindy. Předcházející kabinet také zrušil různé výjimky ze zdaňování. To podle ekonomů pomohlo Slovensku přilákat zahraniční investory.

Nový kabinet pod vedením levicového Směru-SD premiéra Roberta Fica od svého nástupu do úřadu v létě minulého roku už prosadil změny v daních. Kromě snížení DPH pro léky zavedl vyšší zdanění vysokých příjmů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK