Japonské akcie zahájily nový týden smíšeně, jen posílil

23.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 23. dubna (ČTK) - Japonské akcie se na počátku nového týdne obchodovaly smíšeně. Investoři se drží stranou, protože čekají na zprávy o hospodaření japonských firem za loňský fiskální rok. V závěru obchodování index Nikkei stoupl o 2,75 bodu na 17.455,37 bodu, širší index TOPIX však klesl o 0,26 procenta.

Nevedlo se ani novým, rychle rostoucím firmám, jejichž index Mothers se kvůli obavám o výsledky hospodaření těchto firem propadl na rekordní minimum. Z předních firem na trhu internetová společnost Softbank, favorit drobných investorů, klesla o 1,4 procenta. Producent optických skel Hoya kvůli slabšímu růstu zisku, než čekal trh, oslabil o tři procenta.

Japonská měna v pondělí oživila a vzdálila se rekordnímu minimu vůči euru. Důvodem bylo zvýšení ratingu Japonska a splatnost eurových obligací, které přiměly investory k nákupu japonské měny. Pokles eura k jenu vyvolal i prodej dalších měn s vyšší výnosností, včetně dolaru.

V závěru obchodování euro k jenu oslabilo o 0,3 procenta na 160,80 JPY. Minulý týden euro stouplo na rekordních 162,43 JPY. Dolar k jenu klesl také o 0,3 procenta na 118,40 JPY. Vůči euru se kurz dolaru téměř nezměnil a obchodoval se za 1,3585 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK