Analytici sázejí na fúzi bank UniCredit a Société Générale

23.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 23. dubna (ČTK) - Analytici předpokládají, že finanční ústavy UniCredit a Société Générale se nakonec spojí, i když zástupci bank takové úvahy zatím odmítají. O fúzi se spekuluje už delší dobu, v posledních dnech ale spekulace nabírají na síle. V případě fúze by se v České republice pod jedním majitelem ocitla bývalá Živnostenská banka s Komerční bankou, pokud by takové spojení povolil antimonopolní úřad.

Evropský bankovní sektor nyní prochází vlnou konsolidace, kterou vede ABN Amro a Barclays. Nizozemská ABN dnes uvedla, že se nechá za více než 67 miliard eur převzít v rámci transakce, která znamená největší převzetí v bankovním sektoru v historii. Spojením obou bank vznikne pátý největší finanční ústav na světě.

Management Société Générale v pátek sdělil, že v současné době nevede žádné rozhovory o fúzi a podobně se vyjádřili i zástupci banky UniCredit. Ti ale připustili, že s francouzskou bankou jednali v rámci běžných diskusí nad možnostmi dalšího růstu.

Analytici upozorňují, že konkrétnější oznámení nelze v tuto chvíli od bank očekávat, protože ve Francii vrcholí prezidentské volby a prodej velké banky je politicky ožehavá záležitost. Pokud by se banky spojily, vznikl by obr s tržní hodnotou přes 150 miliard eur, což by bylo srovnatelné s bankou Barclays a ABN Amro dohromady.

"Předpokládáme, že spekulace o fúzích a akvizicích budou nadále podporovat akcie obou bank, protože spojení těchto dvou ústavů dává ze strategického hlediska smysl," uvedla makléřská společnost Keefe, Bruyette & Woods (KBW).

Société Générale vznikla v roce 1864, v roce 1945 byla znárodněna a v roce 1987 ji vláda zprivatizovala. Podle současné tržní hodnoty je to druhá největší banka ve Francii za ústavem BNP Paribas.

Největší překážkou v případném posunu rozhovorů tak patrně zůstane politika. Levicové i pravicové vlády ve Francii podle agentury Reuters rády hrají na nacionalistickou notu a nejsou nakloněny prodeji majetku do rukou zahraničních investorů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK