Evropská komise podezírá z kartelu výrobce autoskel

23.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 23. dubna (ČTK) - Evropská komise podezírá z kartelové dohody výrobce autoskel, kterým zaslala seznam námitek a požaduje od nich vysvětlení. Komise v této fázi vyšetřování jména podezřelých nezveřejňuje, některé firmy se ale přiznaly samy. Je mezi nimi britská společnost Pilkington z japonské skupiny Nippon Sheet Glass, další japonská společnost Asahi Glass, anebo francouzský koncern Saint Gobain.

"Evropská komise může potvrdit, že v těchto dnech odeslala seznam námitek několika podnikům ohledně jejich údajné role v kartelové dohodě na trhu autoskel," uvedla komise. Ta má podezření, že firmy si rozdělily zákazníky a domlouvaly se na cenách. Takto mohly ovlivňovat ceny autoskel u většiny motorových vozidel, která se vyrábějí v Evropě.

Součástí nadnárodního koncernu Saint-Gobain je i společnost Saint-Gobain Vertex Litomyšl, která vyrábí technické tkaniny ze skleněných vláken. Do skupiny Asahi Glass zase patří nadnárodní skupina Glaverbel, jejíž součástí je teplická sklárna Glaverbel Czech. V Teplicích se vyrábí ploché sklo pro automobilový průmysl a stavebnictví.

Komise v únoru 2005 provedla razii v kancelářích výrobců autoskel v šesti zemích. Na základě výsledků se rozhodla firmy uvědomit o podezření a vyzvat je, aby obvinění vyvrátily. Kartel se před dvěma lety zaměřil jak na ploché sklo, tak na autoskla, podezření z kartelu má ale komise pouze u výrobců autoskel.

"Je to běžný postup v rámci šetření z února 2005. V této fázi se k případu nelze vyjadřovat," uvedla společnost Saint Gobain. Ta od komise už v březnu dostala seznam námitek ohledně výroby stavebního skla, jde prý ale o dva případy, které spolu nesouvisí.

Firmy, které Evropská komise začne podezírat z uzavření kartelu a pošle jim seznam námitek, mají dva měsíce na to, aby se k podezření vyjádřily. Stejně tak mohou v této lhůtě požádat o ústní slyšení. Komise se zaměřuje na výrobce široké škály autoskel, včetně předních skel, skel ke světlometům a k střešním oknům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK