Sungwoo v Ostravě zdvojnásobí výrobu, zaměstná dalších 800 lidí

23.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 23. dubna (ČTK) - Jihokorejský producent plechových dílů na osobní automobily SUNGWOO HITECH postaví v průmyslové zóně Ostrava-Hrabová novou lisovnu a svařovnu. Díky tomu závod zdvojnásobí svou výrobní kapacitu a přijme 800 nových zaměstnanců. Vyplývá to ze záměru, jenž Sungwoo Hitech zveřejnil v databázi EIA. Firma vyrábí v Ostravě od loňského léta, současná kapacita jí dovolí produkovat 300.000 sad plechových dílů ročně. Stav zaměstnanců je nyní 800, řekl Martin Schuster z ostravského závodu Sungwoo Hitech.

Ze záměru vyplývá, že se stavbou hal chce Sungwoo Hitech začít letos v červnu, zahájení výroby v nich plánuje v květnu příštího roku. Haly vzniknou v areálu výrobního závodu, celková plocha rozšíření výroby je více než 43.000 metrů čtverečních.

Záměr rozšířit výrobu karosářských dílů nastínil už zhruba před rokem prezident Sungwoo Hitech Lee Keun Myung, když přijel do Ostravy podepsat smlouvu na odkoupení pozemků v zóně.

Podle jeho tehdejších vyjádření firma díky záměru výstavby automobilové továrny Hyundai v Nošovicích proti původním plánům zdvojnásobí své investice i počet zaměstnanců. Celkem v Ostravě investuje 200 milionů dolarů (asi 4,1 miliardy korun) a zaměstná 1500 lidí, uvedl prezident firmy loni v dubnu při podpisu kupní smlouvy na pozemky. Podle posledních informací by ale zaměstnanců mělo být ještě o stovku více. Investor od Ostravy koupil 15,9 hektaru pozemků za symbolickou jednu korunu.

V ostravském závodě Sungwoo Hitech se současné době vyrábějí dílčí plechové díly karosérií, jako jsou kapoty, rámy, bočnice, díly dveří, podlahy a podobné plechové výlisky a z nich svařené sestavy. V sousedství Sungwoo působí závod na montáž osobních počítačů tchajwanské firmy ASUS a první evropská továrna americké společnosti Briggs & Stratton, která se zabývá výrobou motorů pro zahradní techniku. Sungwoo dodává žilinské automobilce KIA Motors, druhá část výroby bude určená pro Hyundai.

Nošovická automobilová továrna, jež tuto středu chystá slavnostní ceremoniál zahájení stavby, by měla zahájit sériovou výrobu v březnu 2009, kdy bude výrobní kapacita dvou modelů aut činit 200.000 kusů. Od roku 2011 by se měly v Nošovicích vyrábět tři modely aut v celkovém počtu 300.000 aut ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK