Kotrba odchází z rozhlasové rady, výhrady svých kritiků odmítl

23.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. dubna (ČTK) - Štěpán Kotrba se k dnešku vzdal svého členství v Radě Českého rozhlasu (ČRo). Rezignaci oznámil v dopise předsedovi sněmovny Miloslavu Vlčkovi (ČSSD). Text poskytl ČTK. Dolní komora měla na nadcházejícím jednání hlasovat o návrhu na Kotrbovo odvolání. Jeho krok znamená, že poslanci budou na některé z dalších schůzí vybírat nového člena rozhlasové rady.

Kotrba v dopise, který chce rozeslat i jednotlivým poslancům, mimo jiné odmítá výtky, jimiž nedávno sněmovní výbor pro kulturu odůvodnil návrh na jeho odvolání. Podle výboru porušil zákon o ČRo tím, že se snažil přímo zasahovat do vysílání. "Přímo chodil do jednotlivých redakcí a úkoloval redaktory, co mají dělat," citovaly již dříve Lidové noviny místopředsedu výboru Petra Plevu (ODS).

"Nikdy jsem nezasahoval do ničích pravomocí ... a poměrně úzkostlivě jsem se vystříhal i hovořit jinak než vyjadřováním svého názoru," napsal Kotrba. Udivilo ho, že o návrhu na odvolání se dozvěděl od novinářů a že jej poslanci nepožádali o vyjádření.

V dopise zákonodárcům uvedl, že k mnohému v radě i rozhlase se opravdu vyjadřoval kriticky, a to i veřejně. O nepřípustné zasahování ve smyslu zákona ale podle něj nešlo. V třístránkovém textu Kotrba některé své výhrady popisuje, píše také o "plíživé normalizaci veřejného prostoru a oklešťování budoucího potenciálu veřejné služby". Podle něj se toho účastní "rukou společnou a nerozdílnou" poslanci ODS i ČSSD.

Kotrba již v březnu poslal Vlčkovi jiný dopis, v němž vyslovil názor, že sněmovna by měla odvolat z rozhlasové rady Danu Jaklovou a Mariu Ptáčkovou. Ony podle něj nesplňují požadavky zákona o ČRo. Jaklová tehdy Kotrbovy argumenty odmítla, Ptáčková řekla, že to není Kotrba, kdo má posuzovat, zda porušuje zákon.

Spor v rozhlasové radě vyvolaly v minulých měsících například odlišné pohledy na vysílání stanice pro mladé posluchače ČRo Radio Wave. Rada na svém zasedání na konci února přijala pěti hlasy proti třem usnesení, v němž konstatovala, že ČRo vysíláním Radia Wave na analogových kmitočtech z vysílače Praha-Cukrák porušuje zákonem stanovené povinnosti při plnění veřejné služby rozhlasu. Pro toto usnesení hlasovala i Jaklová a Ptáčková. Naopak Kotrba a další dva členové byli proti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK