Soud zastavil řízení o 3,5 mld Kč, jež chce Komárek po Beranovi

23.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava/Praha 23. dubna (ČTK) - Rozhodčí soud v Praze svým rozhodnutím zastavil projednávání žaloby společnosti KKCG Indrustry z finanční skupiny podnikatele Karla Komárka, jež požadovala 3,468 miliardy po Davidu Beranovi za údajné nedodržení závazků při převodu akcionářských podílů společnosti VÍTKOVICE HOLDING (VH). Řekl to Beranův mediální zástupce Jiří Hrabovský. Spor bude nyní podle Komárkova mluvčího Dana Plovajka pokračovat u mezinárodní arbitráže v Paříži.

"Rozhodčí soud žalobu nezamítl, ale řekl, že ji musí řešit místně a právně kompetentní soud, tedy pařížská mezinárodní arbitráž," řekl Plovajko. Přesné vyjádření soudu se ČTK nepodařilo získat. Jasné není ani to, jestli soud zastavil rovněž řízení s Petrem Novotným, po kterém chtěla Komárkova firma podobné odškodné.

Beran už minulý týden ČTK řekl, že celá věc je ze strany Komárka podvod. "Podal jsem trestní oznámení u nás i v Nizozemsku, tak ať se to vyšetří. Je zbytečné tahat to do médií," řekl Beran, který před několika týdny vysoudil na Komárkovi 80 milionů korun za poskytnuté poradenské služby. Obě strany tehdy považovaly výrok soudu za svůj úspěch. Beran proto, že soud jeho nároky uznal, Komárek zase namítal, že rozsudek akceptoval jen část nároků jeho obchodního protivníka.

Začátek sporu mezi Beranem a Komárkem se rozhořel na konci roku 2005. Tehdy se podle tisku dohodli, že Beran dá Komárkovi svou polovinu Vítkovic a za to získá poloviční podíl v nově vznikajícím strojírenském holdingu. Do něj předtím Komárek převedl firmy ŽDB, Bonatrans a Kovosvit.

Z obchodu nakonec sešlo a podnikatelé se začali obviňovat, kdo ho vlastně znemožnil. Komárek tvrdí, že Beran předtím žádné nároky na ŽDB a Bonatrans neměl, Beran zase říká, že jejich nákup financovali spolu, a měl tedy opce na poloviční podíly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK