Americké akcie se dopoledne pohybovaly oběma směry

23.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. dubna (ČTK) - Ceny amerických akcií se dopoledne v New Yorku pohybovaly oběma směry a akciové indexy se proti závěru minulého týdne příliš nezměnily. Index Dow Jones zahrnující třicet nejsilnějších titulů burzy se o kousek přiblížil hranici 13.000 bodů díky solidním výsledkovým zprávám, drželo ho ale zpět horší doporučení pro farmaceutický gigant Pfizer.

Index Dow Jones v poledne newyorského času, tedy v 18 hodin SELČ, stoupl o nepatrných 0,03 procenta na 12.966 bodů. Index Nasdaq Composite tou dobou posílil o desetinu procenta na 2529 bodů.

"Když jsme šli nad 10.000, 11.000, 12.000 bodů, vyšlo to na čtyři nebo pět pokusů, než se to povedlo," uvedl k růstu Dow Jonesova indexu ředitel akciových obchodů společnosti First Albany Victor Pugliese. "Jediné, co potřebujete, je pár velkých korporací s opravdu dobrými výsledky," dodal.

Hračkářský koncern Hasbro překonal výsledkové očekávání Wall Street a jeho emise vyskočila o 8,3 procenta na 32,20 dolaru. Podnik je druhým největším výrobcem hraček ve Spojených státech.

Makléři Prudential ale snížili doporučení Pfizeru a Deutsche Bank zhoršila známku ropnému koncernu Exxon Mobil. Oba podniky jsou přitom součástí Dow Jonesova indexu. Pfizer oslabil o 1,5 procenta na 26,58 dolaru a Exxon nepatrně klesl na 79,73 USD, přestože se ceny ropy zvýšily.

Nejlépe se dopoledne dařilo akciím biotechnologických firem. Způsobila to britsko-švédská AstraZeneca, která se chystá koupit biotechnologickou firmu MedImmune ze Spojených států, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK