MF: Letošní deficit veřejných financí bude 4 procenta HDP

23.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. dubna (ČTK) - Ministerstvo financí v letošním roce očekává deficit veřejných financí 138,4 miliardy korun, což představuje čtyři procenta HDP. Sdělil to mluvčí ministerstva Jaroslav Růžek. Pro splnění maastrichtského kritéria musí být deficit veřejných financí pod třemi procenty HDP.

Nová předpověď je o 0,7 bodu vyšší, než původně odhadoval Konvergenční program 2005 a je shodná s cílem stanoveným v Konvergenčním programu 2006.

Veřejný dluh MF odhaduje na 1074,2 miliardy korun, což by bylo 31 procent HDP. Hranice 60 procent určená maastrichtskými kritérii by tak byla dodržena. Plnění maastrichtských kriterií je nezbytné pro přijetí jednotné evropské měny.

Ministerstvo upravilo údaje o předpokládaném veřejném deficitu a dluhu v rámci takzvané notifikace, kterou musí provádět všechny země EU a jejíž výsledky předkládají k 1. dubnu a k 1. říjnu Evropské komisi a Eurostatu. Součástí zasílaného materiálu jsou data za deficit a dluh za čtyři uplynulé roky a pro běžný rok.

Deficit veřejných financí loni klesl na 2,95 procenta hrubého domácího produktu z 3,53 procenta v roce 2005 a veřejný dluh v poměru k HDP mírně klesl na 30,37 procenta z 30,42 procenta v předminulém roce. Podle údajů zpracovaných ČSÚ loňský deficit veřejných financí představoval 94,5 miliardy korun a veřejný dluh 973 miliard korun.

Deficit veřejných financí a veřejný dluh jsou výsledkem hospodaření příslušných vládních institucí. Do vládního sektoru patří například státní rozpočet včetně operací Národního fondu, bývalého Fondu národního majetku a mimorozpočtové úhrady ztráty ČKA. Dále jsou to mimo jiné státní fondy, Pozemkový fond ČR, Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, Vinařský fond, Česká konsolidační agentura a její dceřiné společnosti, veřejné vysoké školy, veřejné výzkumné instituce, část příspěvkových organizací ústředně řízených, místní rozpočty včetně nově vzniklých regionálních rad regionů soudržnosti a další.

Do dluhu vládních institucí jsou zahrnuta jejich dluhová pasiva, tedy půjčky, cenné papíry jiné než účasti mimo finanční deriváty a depozita držená ČKA.

Data za veřejný deficit a dluh zpracovává ČSÚ ve spolupráci s ministerstvem financí. Data za minulost jsou v kompetencích ČSÚ, predikci za běžný rok zpracovává MF.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK