EU a USA podepíšou dohodu o novém hospodářském partnerství

23.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín/Praha 23. dubna (zpravodaj ČTK) - Evropská unie a Spojené státy hodlají příští týden uzavřít dohodu o rozsáhlém hospodářském partnerství, které by mělo odstranit řadu dosavadních bariér. Při setkání s předsedou Evropské komise Josém Barrosem u Berlína o tom informovala kancléřka předsedajícího Německa Angela Merkelová. Dlouhodobě si šéfka německé vlády od projektu slibuje vytvoření společného trhu EU a USA.

Barroso, Merkelová a americký prezident George Bush by měli podle dnešního německého tisku podepsat rámcový dokument na summitu EU-USA 30. dubna ve Washingtonu. Partnerství se má podle médií stát prvním krokem ke společným standardům a normám pro průmyslové podniky a finanční sféru. Budou se prý týkat mimo jiné pravidel kolem duchovního vlastnictví, ale také zdravotnictví, potravinářství a energetiky. Plán sjednocování standardizace by měl přinést finančnictví a průmyslu miliardové úspory.

"Chceme odbourat hospodářské překážky, které nás stojí hodně sil, hodně času a hodně peněz," řekla Merkelová. Německá média poukazují na to, že EU a USA dnes tvoří asi 60 procent světového trhu.

Tisk dnes o dosud důvěrném návrhu dohody napsal, že finanční výhody projektu zatím dokument nespecifikuje. Do značné míry bezbariérový finanční trh však podle expertů může snížit transakční náklady v kapitálových obchodech mezi USA a EU až o 60 procent. Sjednocení technických postupů, norem a povolovacích podmínek může redukovat výrobní náklady v průmyslu o sedm procent.

Obecně jde o chvályhodný záměr, na němž mohou ekonomiky jako celky na obou stranách Atlantiku jednoznačně vydělat, reagoval analytik HVB Bank Pavel Sobíšek. "Bohužel, od záměru k realizaci bývá v podobných případech dost daleko a politici nebudou mít snadnou úlohu vyvrátit argumenty různých lobbistů, proč to či ono nejde," podotkl.

Pokud bude dokument přijat, mnohým českým firmám se otevřou dveře na americký trh, řekl ČTK prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. Rozdílné normy a absence vzájemného uznávání certifikací dnes podle něj komplikuje či znemožňuje menším firmám pronikat na americký trh, tyto podmínky prý předurčují tuto výsost spíše větším podnikům. Jde především o technické obory, ale například také o energetiku, kde jsou rozdílné standardy skutečným problémem, dodal.

Český export do USA tvoří jen dvě procenta celkového exportu, což je méně než u většiny zemí EU, upozornil Sobíšek. Význam opatření pro český průmysl může ale podle něj být i nepřímý. "Jednak bývají české výrobky subdodávkami exportérů z jiných zemí EU, jednak se případnému přiblížení amerických technických norem evropským časem přizpůsobí také země Latinské Ameriky," poznamenal.

Německý deník Bild dohodu označuje za "projekt století". "Přinejmenším jde o nový začátek v hospodářských vztazích mezi EU a USA," říká v listu předseda EK Barroso. "Podniky ušetří miliardy, které nyní musejí vynakládat na přizpůsobování svých výrobků rozdílným pravidlům a standardům." Když se podle něj sníží náklady na tyto byrokratické překážky, bude více peněz k dispozici na investice do vědy i inovací a vytváření nových pracovních míst.

Merkelová a Barroso se dnes večer sešli na zámku Meseberg u Berlína, kde se o hospodářských vztazích s USA radili s manažery velkých firem.

Mezi dalšími výhodami má být například sjednocování schvalovacích řízení v kosmetickém, farmaceutickém nebo chemickém průmyslu nebo výrobě autopříslušenství. Kromě toho chtějí Evropané a Američané vybudovat společné energeticko-technologické centrum.

Podle německého týdeníku Focus však zaznívají některé pochybnosti v Evropě i USA. Adam Posen z Petersonova ústavu pro mezinárodní ekonomiku ve Washingtonu poukazuje na to, že v aparátu amerického prezidenta není nikdo, kdo by se o takovou spolupráci s EU skutečně staral. Sice považuje za správný strategický záměr EU rozvíjet hospodářské vztahy, když už váznou vztahy bezpečnostněpolitické, ale obavy USA z čínské konkurence zdaleka nejsou tak silné jako v Evropě, soudí Posen.

Kancléřka Merkelová o hospodářské partnerství usiluje od loňského roku a na počátku letošního prý pro tuto myšlenku získala George Bushe. Jejím cílem je budovat transatlantickou spolupráci na dalším pilíři vedle dosavadní bezpečnostní a zahraniční politiky.

Summit EU-USA se však příští týden bude věnovat i řadě politických témat. Nové členské země EU si například slibují, že půjde o víza do USA. Ta jsou dosud povinná například pro Čechy nebo Slováky, zatímco občané většiny starých zemí EU mohou jezdit do Spojených států bez víz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK