Americké akcie zahájily týden poklesem, dolar mírně zpevnil

24.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. dubna (ČTK) - Ceny amerických akcií se v úvodu nového týdne snižovaly a nejvíce na ně doléhal růst cen ropy spolu s obavami o stav hypotečního trhu. Širší dopady na ekonomiku kvůli problémům se splácením hypoték naznačila automobilka General Motors. Na devizovém trhu se zvýšil kurz dolaru, vyhlídky na další zpevnění kurzu jsou ale podle analytiků dost slabé.

Dow Jonesův index oslabil o 42,58 bodu a den uzavřel poklesem o 0,33 procenta na 12.919,40 bodu. Předtím ale vystoupil na seanční maximum 12.983,92 bodu. Širší index S&P 500 si odepsal 0,23 procenta na 1480,93 bodu, a podobně index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 0,11 procenta na 2523,67 bodu.

Americké akcie v pátek podle Dow Jonesova indexu vystoupily na historické maximum a očekávalo se, že index vůbec poprvé překročí hranici 13.000 bodů. Vedle jednoho z představitelů General Motors, který řekl, že prodej aut klesá mimo jiné kvůli problémům se splácením hypoték, vydala nepříznivý komentář i ratingová agentura Moody's. Ta uvedla, že by ztráty z rizikových hypoték mohly mít mnohem větší vliv, než se původně předpokládalo.

Akcie General Motors oslabily o více než tři procenta a měly i největší vliv na pokles celého indexu. Oslabovaly také akcie farmaceutické společnosti Pfizer a energetického koncernu Exxon Mobil. Obě firmy tvoří součást Dow Jonesova indexu a v obou případech bylo důvodem k poklesu kurzu snížení nákupního doporučení k těmto akcií.

Z bank na sebe poutala pozornost Bank of America, která převezme banku LaSalle. Tu nyní vlastní nizozemská ABN Amro, která ji prodává v rámci dohody o spojení s britskou bankou Barclays. Zájem byl také o velké makléře jako je Merrill Lynch, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Lehman Brothers nebo Bear Stearns.

Na devizovém trhu se zvyšoval kurz dolaru, zisky ale nebyly příliš vysoké a podle makléřů nelze předpokládat, že by dolar výrazně zpevnil. Nadále se totiž předpokládá, že vývoj ekonomiky přiměje centrální banku ještě do konce letošního orku snížit úrokové sazby, takže atraktivita dolaru by dále klesla. Dolar minulý týden oslabil k britské libře na nejnižší úroveň za 26 let a k euru je na dosah historického minima.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,3573 USD, a mírně tak zpevnil z předchozích 1,3596 USD, kde byl v pátek. Vůči japonskému jenu ale klesl na 118,62 ze 118,71 JPY, a podobně euro k jenu oslabilo na 161,03 z předchozího kurzu 161,42 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK