Toyota se poprvé stala největší automobilkou světa

24.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 24. dubna (ČTK) - Japonská automobilka Toyota Motors v prvním čtvrtletí prodala 2,35 milionu vozů, a stala se tak největším výrobcem automobilů na světě. Předběhla amerického rivala General Motors, kterému prvenství patřilo řadu let. General Motors ve stejném období prodala 2,26 milionu vozů, uvedla agentura AP.

Toyota v posledních letech náskok svého amerického rivala systematicky snižovala a už od loňska se mezi analytiky tipovalo, kdy se dostane na první příčku. General Motors má navíc problémy s tím, aby zastavila pokles tržního podílu na domácím trhu, kde se stále více prosazují asijští výrobci.

General Motors má snahu se prosadit na zahraničních trzích, což se jí například v Číně daří. Globálně ale konkurenci nestačí. Firma také snížila počet zaměstnanců, aby si vylepšila finanční situaci, zatímco Toyota je schopna relativně rychle zvyšovat tržní podíl i zisky.

Toyota podle odborníků těží hlavně z rostoucí poptávky po úsporných vozech, což je patrné především v době, kdy se zvyšuje cena ropy a s ní i cena pohonných hmot. Automobilky se na tento trend snaží reagovat i vyšší nabídkou hybridních motorů, které využívají elektrických článků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK