Philip Morris klesl zisk na polovinu, vyplatí i nižší dividendu

24.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kutná Hora 24. dubna (ČTK) - Tabáková společnost Philip Morris vyplatí za loňský rok hrubou dividendu 600 Kč na akcii, to je o 512 Kč méně než loni. Rozhodla o tom dnešní řádná valná hromada. Loňský nekonsolidovaný čistý zisk se snížil na 1,647 miliardy korun z předloňských 3,05 miliardy Kč. Důvodem poklesu byl zejména pokračující přechod kuřáků k levnějším značkám kvůli rostoucí spotřební dani na cigarety.

Na výplatu dividend firma dala 100 procent loňského zisku, z nerozděleného zisku k tomu převedla ještě zhruba 348.000 Kč. Podle předsedkyně představenstva Anji Fiedlerové podnik nemohl na dividendy převést z nerozděleného zisku víc peněz, protože je potřeboval hlavně na pokrytí krátkodobých pohledávek spojených s vytvořením zásob z důvodu očekávaného růstu spotřební daně.

Podle řádné účetní závěrky se tržby společnosti snížily na 8,773 miliardy Kč z předloňských 11,587 miliardy Kč.

Loňské konsolidované tržby, které vycházejí z konsolidovaných finančních výnosů Philip Morris ČR a její dceřiné společnosti Philip Morris Slovakia, se snížily o 14,9 procenta na deset miliard Kč, a to i přes nárůst celkového odbytu o 1,1 procenta. Pokles tržeb byl důsledkem vyššího podílu levných značek na českém a slovenském trhu.

Konsolidovaný zisk před zdaněním se snížil o 32 procent na 2,6 miliardy Kč. Důvodem byl zejména pokles tržeb při zachování variabilních výrobních nákladů. Konsolidovaný zisk po zdanění klesl o 30,3 procenta na 1,9 miliardy Kč. Objem vývozu na ostatní trhy se meziročně zvýšil o 47,4 procenta.

Philip Morris ČR patří do skupiny Philip Morris International, která je součástí americké potravinářské a tabákové skupiny Altria. Její loňské čisté provozní výnosy dosáhly 101,4 miliardy dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK