Podnikatelé budou moci z EU čerpat až 4 mld. Kč na čistší energii

24.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Až čtyři miliardy korun budou moci v letech 2007 až 2013 získat malí a střední podnikatelé z fondů Evropské unie prostřednictvím programu Eko-Energie. Ten je zaměřen na investiční podporu obnovitelných zdrojů energie a na zvyšování účinnosti při výrobě elektřiny a tepla. Na tiskové konferenci to uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

Ministerstvo chce představit program ve středu. A to i přesto, že k jeho znění ještě nemá konečný souhlas Bruselu. "Náš program je v Bruselu hodnocen pozitivně," řekl však dnes Říman s tím, že zájemci o dotaci se budou moci registrovat od počátku června. Příjem úplných žádostí, na jejichž základě bude komise hodnotit kvalitu projektu, pak má začít od 1. srpna.

"Malé a střední podniky budou moci žádat o dotaci do výše 100 milionů korun. Míra podpory u jednotlivých projektů se pohybuje kolem 30 procent," doplnil ředitel odboru elektroenergetiky MPO Ladislav Pazdera. "Mezi naše priority patří výstavba malých vodních elektráren či výroba elektřiny z biomasy," uvedl Pazdera.

Program Eko-Energie navazuje na obdobný program z let 2004 až 2006, v jehož rámci bylo ze strukturálních fondů na podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů nebo na úspory při výrobě uvolněno zhruba 800 milionů korun. Na podporu dosáhlo 104 projektů.

Společně s programem Eko-Energie vyhlásí ve středu MPO i další tři programy: Inovace, ICT v podnicích a Potenciál. Ty mají v tuzemských podnicích podpořit výzkumné a inovační aktivity či rozšiřování informačních systémů v podnikových procesech.

Další dva programy na čerpání evropských dotací - Marketing a Rozvoj - už ministerstvo vyhlásilo v březnu. Podnikatelé do něj mohou již podávat registrační žádosti prostřednictvím agentury CzechInvest. Ačkoliv všechny programy předběžně odsouhlasila vláda v polovině ledna, může se jejich obsah po diskusi s Evropskou komisí ještě změnit. Podle ministerstva se však tyto programy jeví jako nejméně problémové a změna ze strany EK je prý nepravděpodobná.

Všechny programy jsou součástí nového operačního programu Podnikání a inovace (OPPI). Ten nahrazuje Operační program Průmysl a podnikání (OPPP), na jehož základě byly dotace rozdělovány v minulém období. OPPI se podle ministerského návrhu skládá z 15 podprogramů.

V programech OPPI budou v letech 2007 až 2013 ze strukturálních fondů EU českým firmám a obcím k dispozici zhruba tři miliardy eur (přes 83 miliard korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK