ÚPV loni udělil 2224 patentů, meziročně téměř o polovinu více

24.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Úřad průmyslového vlastnictví (ÚPV) loni udělil 2224 patentů, což je o 45 procent více než za rok 2005. V České republice tak nyní platí více než 13.000 patentů. Úřad to dnes oznámil na tiskové konferenci.

Domácí vynálezci loni podali 641 přihlášek, což je nejvíce za posledních deset let a o deset procent více než v roce 2005. Počet zahraničních přihlášek patentů naopak klesl na 195 a nejvíce se na nich podíleli vynálezci z USA a Německa. Přesto úřad loňská data nepovažuje za ideální. Podle něj teprve další vývoj ukáže, zda lze růst počtu přihlášek považovat za trvalejší trend.

Komunikaci přihlašovatelů s úřadem chce ÚPV zjednodušit zavedením systému elektronického podávání přihlášek. Systém by měl začít fungovat od letošního května.

"Příští měsíc již bude možné přihlašovat vynálezy, užitné a průmyslové vzory a ochranné známky pomocí online formulářů. Systém se snadno ovládá a nevyžaduje žádné speciální znalosti ani nákladné programové vybavení. Nutnou podmínkou pro elektronické podávání přihlášek je elektronický podpis," popsal systém náměstek předsedy ÚPV Josef Kratochvíl. Dodal, že proces schvalování je možné sledovat 24 hodin denně prostřednictvím webových stránek úřadu www.upv.cz.

Úřad průmyslového vlastnictví loni zapsal 576 průmyslových vzorů, které chrání design a vzhled výrobku. Zapsáno bylo také 1085 užitných vzorů, jež zajišťují ochranu srovnatelnou s patentem, ale v kratším čase a s nižšími náklady.

V roce 2006 si firmy nechaly zaregistrovat 8858 národních ochranných známek a úřad přiznal ochranu dalším 5942 mezinárodním ochranným známkám. Počet ochranných známek, které slouží k rozlišování zboží a služeb stejného druhu různých výrobců, oproti předloňsku mírně poklesl o necelá dvě procenta. Mezi nejdražší tuzemské ochranné známky, jejichž cena se pohybuje v miliardách korun, se řadí Budvar, Pilsner Urquell nebo Škoda.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK