Lidé díky teplé zimě letos ušetří osminu nákladů za teplo

24.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 24. dubna (ČTK) - Lidé díky velmi mírné zimě letos zřejmě ušetří za teplo na vytápění asi osminu nákladů. U průměrného třípokojového bytu o rozloze 60 až 70 metrů čtverečných by to mohlo představovat úsporu kolem 2000 korun. Na výstavě Teplárenské dny v Hradci Králové to řekl mluvčí teplárenského sdružení ČR Pavel Kaufman.

"Úspora nastane za předpokladu, že zbytek roku bude teplotně v normálu bez výrazných výkyvů," řekl. Druhým předpokladem úspory podle Kaufmana je, aby ceny paliv, zejména uhlí a plynu, v druhé polovině roku k výrazně nevzrostly.

Nejvyšší odběr tepla je vždy v prvním čtvrtletí. Domácnosti v prvních třech měsících roku obvykle spotřebují 46 procent z celoročního objemu. "Letošní teplá zima spotřebu za leden až březen snížila o 25 až 30 procent. V přepočtu do celého roku vychází úspora asi na 12,5 procenta," řekl Kaufman.

Letošní zima, která byla podle meteorologů nejteplejší od roku 1880, se dotkla i dalších odvětví hospodářství. Vedle domácností ušetřila peníze silničářům a zemědělcům. Tržby však snížila například majitelům cestovních kanceláří, vlekařským firmám, půjčovnám lyží a obchodníkům se sportovním vybavením.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK