Indický softwarový gigant Infosys v Brně zdvojnásobí počet lidí

24.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 24. dubna (ČTK) - Společnost Infosys BPO, dceřiná firma indické Infosys Technologies, dnes v Brně otevřela novou pobočku, v níž bude podnikům nabízet vnitropodnikové služby a specializované informační technologie. Současný počet asi 200 pracovníků se tak rozroste na dvojnásobek, řekl Jiří Sochor z agentury CzechInvest. Firma v Brně sídlí od srpna 2004, její mateřský podnik působí mimo Evropu i na Středním východě a v Africe.

"Centrum v Brně je přesně v souladu s naší strategií budování středisek v různých částech světa tak, abychom byli co nejblíže našim zákazníkům. V Brně máme také blízko k vysoce talentovaným a jazykově dobře vybaveným odborníkům," řekl člen správní rady Infosys Technologies Mohandas Pai.

Brněnské centrum by mělo nabízet služby ve 20 světových jazycích včetně francouzštiny, němčiny nebo španělštiny. Zákazníky brněnského centra takzvaných outsourcingových služeb tvoří automobilové a výrobní společnosti, banky, pojišťovny nebo podniky pracující na kapitálovém trhu.

Dnešního otevření se zúčastnil mimo jiné i prezident České republiky Václav Klaus, který předloni navštívil centrálu firmy Infosys v Béngalúru v jihoindickém státě Karnátaka. "Podobných akcí se většinou neúčastním, ale návštěva v indickém sídle firmy na mě velmi zapůsobila. Doufám, že v pobočka firmy v České republice bude stejně úspěšná, jako ty v jiných zemích," řekl při otevření centra Klaus.

Od příchodu společnosti Infosys si Klaus slibuje inspiraci a impulz také pro další firmy a instituce v regionu. "Taková firma nikde neexistuje ve vzduchoprázdnu, naopak prorůstá s místní komunitou. Najednou ovlivňuje například vysoké školy, jestli se tam učí to, co absolventi nakonec budou potřebovat. To je efekt nabalovací koule, který je vždycky pozitivní," řekl dnes ČTK Klaus.

Do vzniku brněnského centra, které se nachází ve Spielberk Office Parku, investoval Infosys kolem 20 milionů korun. "Jde především o nákup vybavení a tréninkové a školící programy pro zaměstnance, ať už tady v Brně, nebo v Indii," řekl ČTK zakladatel společnosti Infosys a předseda představenstva Narayana Murthy.

Podobná střediska Infosys BPO, která nabízejí outsourcingové služby klientům z jiných zemí, se nacházejí také v Číně a na Filipínách. Větší, vývojová centra má firma na evropském kontinentu v Anglii a Německu.

Společnost Infosys Technologies zaměstnává v Indii a dalších 35 pobočkách po celém světe přes 66.000 lidí. Indický výrobce programů vytvořil v prvním fiskálním čtvrtletí minulého roku čistý zisk osm miliard rupií (asi 3,9 miliardy korun), což znamená meziroční nárůst o polovinu. Za nárůstem stojí právě rozvoj outsourcingových služeb společnosti.

Infosys Technologies byla první indickou firmou zapsanou na newyorské burze a patří k symbolům boomu počítačových a softwarových firem v Indii. Boom začal počátkem 90. let a soustředí se právě do Béngalúru, kterému se někdy přezdívá indické Sillicon Valley.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK