Americké akcie šly dopoledne oběma směry

24.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. dubna (ČTK) - Americké akcie šly dopoledne oběma směry. Širší trh zastoupený indexem S&P 500 a akcie technologických firem na trhu Nasdaq klesly kvůli prodeji starších domů, jehož pokles byl hlubší, než se předpokládalo. Negativně na akciový trh zapůsobily i údaje o důvěře mezi spotřebiteli a dolů šly na to akcie bank, stavitelů obytných domů a maloobchodních společností.

Index Dow Jones se v poledne newyorského času zvýšil o 0,16 procenta na 12.940,7 bodu. DJI se celé dopoledne držel blízko pondělní závěrečné hodnoty. Pomohl tomu počítačový gigant IBM, jehož vedení zvýšilo čtvrtletní dividendu a rozšířilo program zpětného odkupu akcií. Index Nasdaq Composite ale v 18 hodin SELČ klesl o 0,2 procenta na 2518,9 bodu.

Prodej starších domů ve Spojených státech se v březnu propadl proti předchozímu měsíci o 8,4 procenta, což je nejvíce za téměř dvě desetiletí. Odráží se v tom špatné počasí a rostoucí problémy na trhu hypoték pro méně spolehlivé klienty, uvedla dnes americká asociace realitních kanceláří. Dolů pak šly akcie firem, které v USA stavějí obytné domy, napsala agentura Reuters.

Důvěra amerických spotřebitelů v dubnu dále klesla, především kvůli dražšímu benzinu, a inflační očekávání naopak zesílilo. Index spotřebitelské důvěry průzkumové agentury Conference Board klesl na 104,0 bodu z březnových 108,2 bodu, a byl tak nejníže od loňského srpna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK