Začínající podnikatelé možná nebudou muset dokazovat bezdlužnost

24.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Návrh novely zákona o správě daní a poplatků, který zájemcům o podnikání odpustí podmínku dokázat svoji bezdlužnost, je po dnešku před konečným schvalováním v Poslanecké sněmovně. Ta o něm bude definitivně hlasovat ještě na této schůzi. Do třetího čtení propustila sněmovna také návrh novely zákona o rozpočtových pravidlech. Ta mimo jiné upravuje financování zastupitelských úřadů v zahraničí. Poslanci k oběma bodům vznesli řadu pozměňovacích návrhů.

Předseda zemědělského výboru Jiří Papež (ODS) u novely zákona o rozpočtových pravidlech vznesl návrh, který mění pravidla financování Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu. Podle dřívějšího vyjádření Nejvyššího kontrolního úřadu totiž nemůže fond založený počátkem 90. let jako akciová společnost podle zákona rozdělovat státní podporu. Navrhovaná změna spočívá v tom, aby fond měl na tyto peníze od státu nárok.

Michal Doktor (ODS) navrhl pozměňovací návrh k novele zákona o správě daní a poplatků. Jde o úpravy, které mají zlepšit postavení daňového poplatníka před správcem daně, řekl ČTK. Také stanovují lhůty ke zrychlenému průběhu kontroly. V jiných případech také nařizují správci daně, aby svá rozhodnutí zdůvodnil. "Současná úprava totiž dovoluje správci dojít k rozhodnutí a nezdůvodnit. A já myslím, že poskytovat rozhodnutí, která nejsou zdůvodněna, znamená nevést daňového poplatníka k lepší kázni," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK