Koruna oslabila na 28,13 Kč/EUR, k dolaru mírně posílila

25.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. dubna (ČTK) - Česká měna ve středu navázala na vývoj v předchozích dnech a k euru oslabila na 28,13 Kč/EUR, kde stála v 10:30. Vůči dolaru koruna díky dalšímu poklesu americké měny na světových trzích mírně posílila na 20,61 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Za pohybem koruny k euru nestojí žádné nové zprávy, dnes ráno mohlo jít o skokové technické oslabení spojené s překonáním úrovně rezistence eura, řekl analytik Patrie Tomáš Vlk. Oslabují však podle něj všechny měny ve střední Evropě, což prý vyvolává otázku, jak moc rozdílně nyní investoři posuzují korunu vzhledem k ostatním regionálním měnám.

Rozhodování o nastavení úrokových sazeb se dnes přesouvá do Polska. Od polské centrální banky se podle Vlka očekává zvýšení sazeb o 0,25 procentního bodu. Vyšší sazby by mohly podpořit zlotý a pokud by trvala dnešní svázanost koruny s regionem, snad i českou měnu, dodal.

Dolar se po úterních špatných zprávách z americké ekonomiky propadl k euru na hladinu 1,3630 a nyní se dostává už na 1,3648 USD/EUR. Historické minimum na 1,366 se blíží a je možné, že je dnes dolar bude testovat. Zřejmě s tím ale počká na odpolední data. "Dnešní události by asi musely velmi pozitivně překvapit, aby dolar uchránily od dalšího poklesu," poznamenal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK