ČSSZ: Důchodové pojištění si v březnu platilo 701.000 podnikatelů

25.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. dubna (ČTK) - Důchodové pojištění si v Česku ke konci letošního března platilo přes 701.000 živnostníků a podnikatelů. Před rokem jich bylo o 6000 víc a před dvěma lety o zhruba 37.600 víc. V posledních letech ubývá i samostatně výdělečně činných osob (OSVČ), které by si hradily nemocenské pojištění. Vyplývá to z údajů, které novinářům představili zástupci České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Živnostníků a podnikatelů v ČR v posledních letech podle údajů ČSSZ ubývá. Zatímco na konci března 2004 jich v zemi působilo 968.000, letos to bylo 900.600. Podle ředitelky odboru sociálního pojištění OSVČ Lenky Šárové si tito lidé podnikáním či živností skutečně vydělávají.

Hrazení důchodového pojištění a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti je povinné pro lidi, kteří mají podnikání či živnost jako hlavní výdělečnou činnost nebo vydělali loni víc než 45.200 korun. Nemocenské pojištění je dobrovolné.

"U placení nemocenského pojištění jsme zaznamenali výrazný pokles počtu plátců. Je to dáno tím, že klesá počet osob samostatně výdělečně činných. Využívají také spíš komerční produkty než státní pojištění," uvedla Šárová. Podle údajů správy si nemocenské pojištění platilo na konci března 217.700 lidí. Před rokem to bylo 234.000 a před pěti lety 295.600 osob.

Podnikatelé a živnostníci, kteří platí sociální pojištění, si částku pro výpočet odvodů mohou určit sami. Základ pro stanovení pojistného nesmí být nižší než polovina příjmů po odečtení výdajů na podnikání. Když se lidé podnikáním loni živili, musí základ činit měsíčně minimálně 4709 korun. U vedlejší činnosti musí být nejméně 1844 korun na měsíc. Důchodové pojištění a příspěvek na zaměstnanost představuje 29,6 procenta ročního základu. Na nemocenské pojištění se platí 4,4 procenta ze základu měsíčně.

Podle Šárové si mnozí lidé i přes vyšší výdělek hradí jen nejnižší částku. "Pokud je vyměřovací základ na minimu, tak tomu v budoucnu odpovídá i důchod. Když si někdo po celou dobu platí minimální odvod, penze je pak na hranici 3000 či 4000 korun," řekla Šárová. Dodala, že podle odvodů se stanovují také invalidní a pozůstalostní důchody.

Podle mluvčí ČSSZ Štěpánky Filipové mohou lidé nad 28 let dostat invalidní důchod jen tehdy, pokud si sociální pojištění platili v posledních deseti letech nejméně pět let. Stejně tak i nárok na pozůstalostní důchod po zemřelých mají partneři, partnerky či děti pouze tehdy, když potřebnou dobu odváděli pojištění, podotkla mluvčí. Bližší informace o pojištění OSVČ jsou na stránkách www.cssz.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK