Írán chystá privatizaci 118 ropných firem

25.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Teherán 25. dubna (ČTK) - Írán chystá privatizaci 118 společností z ropného sektoru. Uvedl to Alí Kardar, který je na íránském ministerstvu ropného průmyslu pověřen privatizacemi. Kardar doufá, že privatizace íránského ropného průmyslu vyvrcholí v příštím roce.

Země je čtvrtý největší vývozce ropy na světě. Minulý rok se Írán pokusil obnovit privatizace nařízením, aby určité firmy daly 80 procent svých akcií na burzu. Podniky těžící ropu a velké banky ale byly z tohoto nařízení vyjmuty.

"Doufáme, že se příprava privatizace na ministerstvu ropného průmyslu v příštím roce zlepší," řekl Kardar íránskému tisku. "K privatizaci bylo vybráno 118 firem. Tyto podniky ale nepůjdou do soukromých rukou najednou, ale na každý rok se určí přesný počet firem, které se zprivatizují," dodal.

Jména firem ani jiné podrobnosti ale tisk neuvedl. Analytici považují privatizační program Íránu za snahu oživit odvětví, v němž chybí konkurence. Připomínají ale, že obavy Západu z íránského jaderného programu mohou odradit případné zahraniční zájemce, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK