Důvěra v ekonomiku v dubnu sestoupila z rekordní hodnoty

27.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Ukazatel důvěry v českou ekonomiku se v dubnu proti předchozímu měsíci snížil o 1,2 bodu. V březnu přitom vykázal svou historicky nejvyšší hodnotu. Údaje zveřejnil Český statistický úřad.

Z březnových historických maxim sestoupila i podnikatelská a spotřebitelská důvěra. Ukazatel podnikatelské důvěry klesl o 0,4 bodu na třetí nejvyšší hodnotu ve své historii. Důvěra spotřebitelů se snížila o 4,5 bodu.

Ve srovnání s dubnem 2006 se celková důvěra v českou ekonomiku zvýšila o pět bodů. Důvěra podnikatelů narostla o 6,7 bodu, důvěra spotřebitelů naopak klesla o dva body.

Ze šetření mezi spotřebiteli v dubnu vyplynulo, že očekávají zhoršení celkové ekonomické situace i své finanční situace. Proti březnu se mírně zvýšil podíl spotřebitelů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti. Narostl i podíl respondentů, kteří mají v úmyslu spořit. Spotřebitelé považují současnost za dobu vhodnou k nakupování.

V průmyslu se ve srovnání s předchozím měsícem mírně zvýšilo hodnocení současné ekonomické situace. Hodnocení celkové poptávky se zvýšilo, stejně jako hodnocení zahraniční poptávky. Zásoby se podle respondetů snížily. V příštích třech měsících účastníci průzkumu očekávají pomalejší růst výrobní činnosti a zaměstnanosti; dvě třetiny z nich očekávají stabilní vývoj. Pro období příštích tří i šesti měsíců jsou očekávání ekonomické situace ve srovnání s březnem nižší. Využití výrobních kapacit v průmyslu se oproti minulému čtvrtletí mírně snížilo na 87,8 procenta. Celkově se ukazatel důvěry v průmyslu proti březnu snížil o 0,3 bodu, je však o 5,4 bodu vyšší než v dubnu 2006.

Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace ve srovnání s březnem mírně zvýšilo. Růst zaznamenalo také hodnocení celkové poptávky. Pro příští tři měsíce respondenti předpokládají pokračování dosažené úrovně stavební činnosti. Převážná část dotázaných počítá s neměnností cen, třetina respondentů však očekává jejich růst. Zajištění práce zakázkami odhadují respondenti na 9,1 měsíce. Očekávání vývoje ekonomické situace v příštích třech i šesti měsících jsou oproti vysokým hodnotám v minulých měsících nižší. Celkově ukazatel důvěry ve stavebnictví meziměsíčně narostl o 0,5 bodu a je o pět bodů vyšší než před rokem.

Také v odvětví obchodu se hodnocení současné ekonomické situace proti březnu zvýšilo. Očekávání vývoje ekonomické situace pro příští tři měsíce se nezměnila, pro příštích šest měsíců jsou vyšší. Podle mínění dotázaných se zásoby v dubnu snížily. Celkově se ukazatel důvěry meziměsíčně zvýšil o dva body a dosáhl nejvyšší hodnoty ve své historii; v meziročním srovnání je o 8,1 bodu vyšší.

Ve vybraných odvětvích služeb se podle respondentů v dubnu hodnocení současné ekonomické situace nezměnilo. Hodnocení poptávky se zvýšilo. Očekávání vývoje poptávky a ekonomické situace pro příští tři měsíce jsou však nižší. Celkově se ukazatel důvěry ve srovnání s březnem, kdy dosáhl své nejvyšší hodnoty, snížil o 1,3 bodu. Je ale o 8,3 bodu vyšší než v dubnu 2006.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK