Koruna zakončila týden proti euru slabší, k dolaru posílila

27.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Koruna po dopoledním posílení proti euru nakonec oslabila a týden zakončila na 28,14 Kč/EUR. Naopak proti dolaru posílila a před 16:30 se obchodovala za 20,60 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online. Dolar se dnes dostal na rekordně nejnižší úroveň k euru - 1,3683 USD/EUR.

"Neslané nemastné obchodování předešlých dní zřejmě končí a koruna se začíná pohybovat živěji," uvedla analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Příští týden bude podle ní kvůli svátku obchodování zřejmě rozkolísané.

"Obchodování s korunou pak bude utlumené, a tím pádem zřejmě rozkolísanější, než je obvyklé. Pohyby kurzu tak mohou být velké, a to na obě strany. Větší šanci ale dáváme posílení k euru," dodala.

Dolar se na historická minima propadl poté, co byly zveřejněny výsledky americké ekonomiky za první čtvrtletí. Růst hrubého domácího produktu dosáhl meziročně jen 1,3 procenta po 2,5procentním zvýšení ve čtvrtém čtvrtletí 2006. "To bylo pro investory velké zklamání, protože ti v průměru doufali v růst o 1,8 procenta," uvedla Šichtařová. Jde o nejslabší výkon americké ekonomiky za poslední čtyři roky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK