Americké akciové trhy dopoledne v New Yorku vesměs stagnovaly

27.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. dubna (ČTK) - Ceny amerických akcií se za dopoledne příliš nepohnuly. Údaje ukázaly, že hospodářský růst Spojených států byl v prvním čtvrtletí nejslabší za čtyři roky. Spotřebitelská nálada ale byla vyšší, než se předpokládalo.

Index Dow Jones v poledne newyorského času stoupl o 0,13 procenta na 13.123,13 bodu. Index Nasdaq tou dobou, tedy v 18:00 SELČ, posílil o 0,12 procenta na 2557,7 bodu. Trhu Nasdaq prospěla výsledková zpráva softwarového gigantu Microsoft.

Hrubý domácí produkt největší ekonomiky světa vzrostl v prvním čtvrtletí o 1,3 procenta po 2,5 procenta z posledního čtvrtletí minulého roku. V reakci na nepříznivá čísla klesl kurz dolaru k euru na nový rekord a překonal dosavadní minimum 1,3670 USD z konce roku 2004. Později se euro vrátilo k 1,3660 USD, protože čísla o americké inflaci nenaznačovala, že by centrální banka (Fed) mohla v brzké době snížit úrokové sazby.

Nálada mezi americkými spotřebiteli tento měsíc klesla nejníže za sedm měsíců. Její index byl však vyšší, než ukazovaly první odhady a než uváděly předpoklady ekonomů na Wall Street, napsala agentura Reuters.

Softwarový gigant Microsoft zvýšil ve třetím finančním čtvrtletí čistý zisk o 65 procent na 4,93 miliardy dolarů. Výsledky podpořila silná poptávka po novém operačním systému Windows Vista.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK