Pražská burza v dubnu rostla podruhé v řadě o více než pět pct

30.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. dubna (ČTK) - Akcie v tuzemsku se na jaře těší silnému zájmu investorů. V dubnu pražská burza vyrostla o více než pět procent, což se jí povedlo i v březnu. Téměř každý druhý den akcie slavily nové letité maximum. Index trhu PX od konce března přidal 5,5 procenta na 1806,3 bodu. Vyplývá to ze statistik burzy.

Duben přinesl jen minimum nepříznivých zpráv. Firmy naopak zveřejňovaly zlepšené hospodářské výsledky, výplaty dividend a zahraniční akvizice. Nákupní náladu umocňovala příznivá investiční doporučení a vzestup vůdčích zahraničních burz na nové rekordy.

Akcie operátora Telefónica O2 získaly 13 procent na 619,4 koruny. Akcionáři Telefóniky schválili zvýšení dividendy o pět korun na 50 korun na akcii. Telefónika dále oznámila čtvrtletní růst zisku o 12,5 procenta na 2,3 miliardy korun, což bylo nad očekáváním trhu. Ještě lépe si vedly akcie textilní společnosti Pegas Nonwovens, které při minimu zpráv o podnikání zpevnily o 15,2 procenta na 820,3 koruny.

Akcie největší obchodované společnosti, energetické skupiny ČEZ, vyrostly o 7,3 procenta na 1010 korun. ČEZ vyplatí zatím nejvyšší dividendu 20 Kč na akcii a bude vykupovat vlastní akcie kvůli zlepšení kapitálové struktury, rozhodla valná hromada. ČEZ oznámil energetický projekt v Bosně a Hercegovině za zhruba 39 miliard korun a další plány v Rusku.

Akcie Komerční banky vyrostly o 6,4 procenta na 3879 korun, obchodovaly se ale i za více než 4000 korun. Valná hromada KB schválila dividendu 150 korun na akcii po loňské výplatě 250 korun. Naopak se na rozdíl od předešlých měsíců nedařilo akciím realit. Akcie skupiny ECM klesly o 2,6 procenta na 1902 korun a akcie firmy Orco sestoupily o dvě procenta na 3463 korun.

Obchodníci připomínají, že ČR patří stále k takzvaným rozvíjejícím se trhům, které se vyznačují i mnohem silnějšími cenovými výkyvy než vyspělé trhy. Proto roste i pravděpodobnost případného výprodeje ziskových emisí podobnému tomu, jaký potkal domácí trh loni koncem pololetí. Tehdy jen v květnu trh ztratil více než 11 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK