Tesco letos v Česku otevře první nízkoenergetickou prodejnu

01.05.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. května (ČTK) - Obchodní řetězec Tesco Stores ČR letos v Česku otevře první nízkoenergetickou prodejnu. Tesco zároveň kvůli rostoucím cenám energií vybaví své nové distribuční centrum v Postřižíně u Prahy alternativními zdroji energie včetně malé větrné elektrárny. Výši investic Tesco nezveřejnilo.

Miroslav Friml ze společnosti Tesco Stores uvedl, že první nízkoenergetická prodejna Tesco bude otevřena letos v červnu v Žatci. Do konce roku by měla přibýt další v Říčanech u Prahy. Ve srovnání s klasickými prodejnami budou mít nízkoenergetické obchody spotřebu energií nejméně o třetinu nižší.

"Tesco se celosvětově zavázalo k tomu, že ve svých provozovnách sníží do roku 2020 spotřebu energie o 50 procent. K tomuto plánu budeme přispívat i v rámci dílčích projektů v ČR. Projektů v této oblasti bude neustále přibývat," uvedl Friml.

Tesco například loni spotřebovalo 170 GWh elektrické energie, tři miliony metrů krychlových plynu a půl milionu kubíků vody. Letos vedení plánuje snížit spotřebu plynu o 15 procent, tepla o deset procent a elektrické energie o pět procent.

Náklady na stavbu nízkoenergetických prodejen jsou podle Frimla sice až o 25 procent vyšší než u klasických obchodů, díky menší spotřebě energií ale mají nižší náklady na provoz. "Je to investice do budoucna," podotkl.

Tesco ve skladovém areálu v Postřižíně instaluje například solární panely, technologii na využití tepla proudícího z chladicího zařízení pro ohřev užitkové vody a dešťovou vodu hodlá používat při mytí automobilů a zalévání zelených ploch. "V horizontu jednoho roku zde Tesco plánuje postavit malou větrnou elektrárnu jako další zdroj energie," podotkla mluvčí Tesco Stores ČR Jana Matoušková.

Tesco vstoupilo na tuzemský trh v roce 1996 a nyní v Česku provozuje 84 hypermarketů, supermarketů a obchodních domů. Loni převzalo 27 supermarketů Edeka a 11 hypermarketů Carrefour.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK