Sněmovna chce zpřísnění podmínek pro investiční pobídky

02.05.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. května (ČTK) - Investiční pobídky by měly v budoucnu podle poslanců dostávat pouze technologicky náročné provozy. Nejpřístupnější by měly být investování v regionech s velkou nezaměstnaností, kde bude moci být hranici minimální investice nižší než v ostatních oblastech. Počítá s tím novela, kterou schválila Poslanecká sněmovna. Normu dostane k posouzení ještě Senát a prezident.

Novela zpřísňuje podmínky pro stáří strojního vybavení a zároveň snižuje objem pro minimální investici z 200 na 100 milionů korun. To má podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana přiblížit pobídky i středním firmám, které na ně dosud dosahovaly jen obtížně. Návrh také snižuje objem minimální investice kryté vlastním kapitálem na 50 milionů korun.

Minimální podíl strojního zařízení na celkové hodnotě investice naopak zvyšuje na 60 procent, zařízení by však podle vládní předlohy nesměly být starší pěti let. Sněmovna na návrh hospodářského výboru doporučila technologie v nových výrobách, které by mohly získat investiční pobídky, ještě omladit, a to z pěti na dva roky.

Další změnou proti vládní předloze je snížení minimální investice ze 100 milionů na 50 milionů korun v regionech, které jsou významně postižené nezaměstnaností. Ta by musela být v dané oblasti v období jednoho předchozího roku o 50 procent vyšší, než je celorepublikový průměr. Výbor pro veřejnou správu uspěl s návrhem, aby v místech s nezaměstnaností vyšší o 25 procent proti průměru byla hranice minimální investice snížena na 60 milionů korun.

Poslanec ČSSD Miloslav Kala naopak neuspěl s návrhem proti zkrácení lhůty, v níž by mohl zájemce požádat ministerstvo o příslib investičních pobídek. Tato dosud šestiměsíční lhůta má být novelou zkrácena na polovinu. Podle Kaly by to mohlo žadatelům poměrně výrazně zkomplikovat i čerpání pobídky, byť se podle ministerského stanoviska celý proces zrychluje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK