Topolánek: Povinné výdaje rozpočtu by brzy mohly přerůst příjmy

03.05.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. května (ČTK) - Pokud vláda nic neudělá, překročí v roce 2009 povinné výdaje ze státního rozpočtu jeho příjmy. Na dnešní konferenci ODS na pražském Žofíně, kde představoval návrh reformy financí, to řekl premiér Mirek Topolánek. Mandatorní výdaje podle jeho slov rostou téměř geometrickou řadou.

Topolánek připomněl, že v příštím roce chce vláda dostat schodek veřejných financí pod tři procenta hrubého domácího produktu. Česko podle Topolánka letos dostane od Evropské unie "žlutou kartu" za to, že neplní závazky ještě z dob vlády Vladimíra Špidly a hrozí mu za to sankce. Mimo jiné by mohlo přijít o 40 miliard korun z fondu soudržnosti.

Cílem vládní reformy je snížit dluhy státní pokladny. Kabinet navrhuje například zavedení patnáctiprocentní daně z příjmu fyzických osob. Vypočítávala by se ze "superhrubé" mzdy, tedy z částky před odečtením 35 procent na odvody na sociální a zdravotní pojištění. Podnikům by daň měla klesnout postupně z 24 na 19 procent. Snížená pětiprocentní sazba daně z přidané hodnoty, která platí u potravin, léků či některých služeb, by se měla zvednout na devět procent.

Opoziční sociální demokracie dnes vládní reformní změny odmítla. "Nejde nám o převrácení systému vzhůru nohama. Je funkční, zajišťuje vynikající růst HDP a mezd. Není potřeba dělat salta mortale a hluboké zásahy," řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Místopředseda ČSSD a stínový ministr financí Bohuslav Sobotka uvedl, že vládní reforma by znamenala výpadek příjmů rozpočtu ve výši desítek miliard korun. "Kombinace snižování deficitu a daní nemůže být úspěšná," podotkl.

ČSSD má vlastní návrh rozdělený do dvou fází. Letos a v příštím roce by se soustředila na zmenšení schodku rozpočtu. Podle výsledku by v roce 2009 a 2010 přikročila k případnému snížení daní. DPH by socialisté nezvyšovali. Budoucí snížení daní fyzických osob by dorovnala ČSSD výnosem z ekologické daně.

Úspory by mohlo znamenat podle Sobotky i snížení počtu úředníků, a to podle auditů. Plošné propouštění sociální demokraté odmítají.

Vláda rozhodla, že ročně sníží o tři procenta počet míst ve státní správě a objem peněz na mzdy státních úředníků poroste pouze o 1,5 procenta. Topolánek dnes v této souvislosti podotkl, že není možné nechat v této situaci růst platy ústavních činitelů o šest procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK