Reuters dostal předběžnou nabídku na převzetí

04.05.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. května (ČTK) - Zpravodajská agentura Reuters Group Plc dnes oznámila, že obdržela předběžnou nabídku na převzetí, jméno zájemce však zatím nesdělila. Akcie společnosti v reakci na zprávu vyskočily až o téměř 28 procent. Podle dřívějších spekulací by zájemcem mohla být společnost Thomson či News Corp. Ruperta Murdocha. Reuters i Thomson odmítly spekulace komentovat a v News Corp. nebyl k zastižení nikdo, kdo by se ke zprávě vyjádřil.

Kolem 11:35 SELČ akcie společnosti stouply o 27,5 procenta, když chvíli předtím se vyšplhaly na nové pětileté maximum. Tržní hodnota celé skupiny se nyní pohybuje kolem 7,9 miliardy liber (325,2 miliardy Kč).

"Představenstvo společnosti Reuters potvrzuje, že obdrželo předběžné vyjádření od třetí strany, které může i nemusí vést k nabídce na Reuters," uvádí se v prohlášení. Zatím však není podle společnosti jisté, zda se nabídka uskuteční a zda bude schválena. Podle rozhodnutí může společnost The Reuters Founder Share Co., která vlastní ve firmě zlatou akcii, zablokovat nepřátelskou nabídku. The Reuters Founder Share má 15 správců, kteří mají zajistit nezávislost a nestrannost organizace. Převzetí po dohodě je však možné.

Společnost News Corp v úterý nabídla pět miliard dolarů (103,7 miliardy Kč) za agenturu Dow Jones & Co, která vlastní list The Wall Street Journal a konkuruje firmám Reuters, Thomson a Bloomberg v poskytování okamžitých finančních zpráv. Kontrolní akcionáři Dow Jones však nabídku odmítli. Zpráva o nabídce v úterý odstartovala vlnu spekulací o možných konsolidacích v mediálním sektoru.

Reuters se snaží zvýšit své příjmy a soustřeďuje se na nové oblasti růstu a nové trhy. V březnu společnost oznámila, že její loňský zisk kvůli investicím klesl o 30 procent na 305 milionů liber. Příjmy však stouply o 6,5 procenta na 2,57 miliardy liber. Ve výhledu na letošní rok je společnost optimistická, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK