ČNB se nelíbí stamilionové odměny za zprostředkování smlouvy

05.05.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. května (ČTK) - Stamilionové odměny, které Československá obchodní banka (ČSOB), tedy největší banka v zemi, vyplatila za získání lukrativního kontraktu se státní Českou poštou, se podle Mladé fronty Dnes (MfD) vedle protikorupční policie nelíbí ani České národní bance. V bance provedla minulý rok kontrolu a podle ní ČSOB při výběru poradců pro obchod s poštou porušila pravidla centrální banky i vlastní vnitřní předpisy.

Podle výsledků kontroly nebyla ČSOB schopná doložit, proč a jak si na obchod s poštou vybrala advokátní kancelář Jansta Kostka a finančníky z CA IB a proč jim zaplatila právě 300 milionů. Bankéři se podle MfD proti většině výhrad brání tím, že byli v časové tísni a báli se úniku informací, proto si písemné záznamy nevedli.

Z dokumentů, které má MfD k dispozici, vyplývá, že ČSOB nyní musí centrální banku pravidelně informovat o tom, jaká opatření přijala, aby se nedopouštěla obdobných chyb.

MfD připomíná, že před třemi roky potřebovala ČSOB prodloužit s poštou dohodu kvůli svému projektu Poštovní spořitelna, tedy banky fungující na poštovních přepážkách. V prosinci 2004 si banka najala poradenskou firmu CA IB a právníka Miroslava Janstu, který patří mezi přátele řady vlivných lidí z ČSSD včetně expremiéra Stanislava Grosse. Právě Grossova vláda o měsíc později kontrakt posvětila.

Případem se již přes rok zabývá protikorupční policie. Jednou z vyšetřovacích verzí podle MfD je, že část z vysokých odměn mohlo být ve skutečnosti všimné pro politiky, kteří měli při rozhodování klíčové slovo. Nikdo zatím nebyl obviněn. ČSOB, Jansta i CA IB, která patří bankovní skupině UniCredit, jakékoli pochybení odmítají.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK