MfD: Severočeské doly usilují o prolomení těžebního limitu

09.05.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. května (ČTK) - Největší hnědouhelná firma v Česku, Severočeské doly, usiluje o přístup ke 120 milionům tun uhlí pod bývalými Libkovicemi. Vesnice byla zbouraná kvůli těžbě uhlí v roce 1992, těžba na tomto území však nikdy nebyla zahájena. Libkovické území přitom chrání limit, za který těžaři nesmějí a který se současná vláda zavázala zachovat. Napsala to Mladá fronta Dnes.

Plánu Severočeských dolů je však nakloněn ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. "K limitům je třeba přistupovat selektivně, protože není limit jako limit," řekl MfD Říman. Podle jeho vyjádření není na území, o které Severočeské doly usilují, jediný dům, jediná zemědělská usedlost.

Prolomení limitu by Severočeským dolům umožnilo prodloužit těžbu hnědého uhlí až do roku 2050. Jinak budou muset doly těžbu ukončit již v roce 2030. Do té doby mají k dispozici ložiska obsahující 200 milionů tun uhlí.

Proti snaze Mostecké uhelné prolomit těžební limity se však Říman staví. Mostecké uhelné totiž na cestě k 750 milionům tun uhlí stojí dvě obce, a to Horní Jiřetín a Černice. A ty by se musely kvůli rozšíření těžby zbourat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK