Zahraniční obchod v březnu s rekordním přebytkem 12,4 mld. korun

09.05.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. května (ČTK) - Zahraniční obchod skončil v březnu s rekordním přebytkem 12,4 miliardy korun, což je o 3,3 miliardy více než před rokem a nejvyšší kladné březnové saldo v historii České republiky. Informoval o tom Český statistický úřad. Příznivě působil především růst přebytku v obchodě se stroji a dopravními prostředky a pokles schodku v obchodě s minerálními palivy. Podle předběžných údajů vývoz v březnu meziročně vzrostl o 13 procent a dovoz stoupl o 11,8 procenta.

Vlivem posílení koruny rostl zahraniční obchod rychleji v přepočtu na eura a zejména dolary. Po přepočtu na eura se zvýšil vývoz o 15,4 procenta a dovoz o 14,2 procenta; přepočítáno na dolary vývoz stoupl o 27,1 procenta a dovoz o 25,8 procenta.

Se členskými státy EU (27) byla březnová obchodní bilance aktivní ve výši 36,7 miliardy a vzrostla o 6,4 miliardy korun. Ze států mimo unii naopak dovoz převýšil vývoz o 24,3 miliardy a schodek se prohloubil o 3,1 miliardy korun.

Přebytek obchodu se zvýšil s Německem, Slovenskem a Británií, bilance obchodu s Norskem a Polskem se změnila z pasivní na aktivní a klesl schodek obchodu s Ruskem. Prohloubil se naopak deficit obchodu s Čínou a Japonskem a Irskem a přebytek se snížil v obchodě s Francií a Ukrajinou.

Přebytek v obchodě se stroji a dopravními prostředky se zvýšil o 4,8 miliardy korun. Vývoz stoupl o 15 procent (o 15,1 miliardy korun) a dovoz o 13,7 procenta (o 10,3 miliardy korun). Nejvíce se zvýšil vývoz i dovoz výpočetní techniky, silničních vozidel a telekomunikačních zařízení.

Pokles dovozu minerálních paliv o 8,1 procenta (o 1,3 miliardy Kč) ovlivnilo zejména snížení dovozu zemního plynu.

Meziměsíčně se podle předběžných údajů v březnu po sezonním očištění vývoz zvýšil o 0,9 procenta a dovoz o 0,3 procenta.

Za posledních 12 měsíců se v porovnání s předchozími 12 měsíci zvýšil vývoz o 14 procent a dovoz o 13,5 procenta. Obchodní bilance tak dosáhla přebytku 55,4 miliardy, což představuje zlepšení o 14,6 miliardy korun.

Také zde se příznivě projevil obchod se stroji a dopravními prostředky a surovými materiály zlepšila se i bilance v obchodě s nápoji a tabákem. Zhoršila se naopak bilance obchodu s minerálními palivy, polotovary a materiály, chemickými výrobky, potravinami a živými zvířaty a průmyslovým spotřebním zbožím. Přebytek obchodu se členskými státy EU byl za posledních 12 měsíců vyšší o 69,3 miliardy, schodek se státy mimo unii vzrostl o 54,7 miliardy korun.

Za první tři měsíce roku 2007 vzrostl vývoz o 15,3 procenta a dovoz o 13,8 procenta. Přebytek obchodní bilance 37 miliard Kč byl meziročně o 11,1 miliardy Kč vyšší, uvedl ČSÚ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK