Koruna oslabila na 28,25 Kč/EUR a 20,87 Kč/USD

09.05.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. května (ČTK) - Koruna se proti oběma hlavním světovým měnám obchoduje na slabších hodnotách. Vůči euru česká měna oslabila na 28,25 Kč/EUR, kde stála po 10:30. Vůči dolaru klesla ještě výrazněji na 20,87 Kč/USD, což bylo umocněno zpevněním americké měny na světových trzích. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Přes dnešní slušný výsledek zahraničního obchodu se koruna obchoduje na slabších úrovních. Oslabení, které kurz vytrhlo z předchozí stagnace, přišlo spolu s negativním vývojem na rozvíjejících se trzích za slabé likvidity na začátku týdne," uvedl analytik Patrie Tomáš Vlk.

Dnešní data z české ekonomiky však koruně sílu nevrátila. Zahraniční obchod skončil v přebytku 12,4 miliardy korun, a dosáhl tak podle Vlka lepšího výsledku, než očekával trh. Zlotý s forintem dnes oslabují, což by však korunu nemělo příliš ovlivnit. Švýcarský frank se naopak obchoduje silnější, což by se spolu se zahraničním obchodem mohlo pozitivně projevit na kurzu koruny během dne, dodal.

Dolar před dnešním jednáním americké centrální banky Fed posílil k euru na 1,3535 USD/EUR. Hlavním tématem pro Fed je kombinace inflačních tlaků a rizik pro růst ekonomiky. "Vzhledem k současnému vývoji kurzu trh zřejmě čeká větší důraz na to první. Sazby by se měnit neměly," odhadl Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK