Majetek Čechů ve fondech v prvním čtvrtletí stoupl o devět mld.Kč

09.05.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. května (ČTK) - Češi měli na konci prvního čtvrtletí v podílových fondech majetek za 280,5 miliardy korun, což bylo o 9,2 miliardy korun více než na konci roku 2006. Výsledky zveřejnily Asociace fondů a asset managementu (AFAM) a Asociace pro kapitálový trh (AKAT). Na domácí fondy připadlo 160 miliard korun a na zahraniční asi 121 miliard korun.

Hodnota majetku v zahraničních fondech se zvýšila o 5,9 miliardy korun, domácí fondy zaznamenaly nárůst o 3,3 miliardy korun. Nejvíce peněz mají Češi uloženo ve fondech peněžního trhu, kde bylo 107,2 miliardy korun, a v zajištěných fondech s majetkem 49,2 miliardy korun.

Nejvyšší nárůst opět vykázala aktiva zajištěných fondů (6,4 miliardy Kč), následovaná fondy peněžního trhu (1,9 miliardy Kč) a fondy fondů (miliarda korun), a také smíšenými fondy (15 milionů Kč). Naopak odliv aktiv se projevil u fondů akciových (80 milionů Kč) a dluhopisových (70 milionů Kč).

Domácí investoři by měli podle odborníků i v letošním roce dávat přednost fondům zajištěným a akciovým, jejichž výkonnost by se mohla blížit deseti procentům. Naopak menší zájem bude opět o konzervativní peněžní a dluhopisové fondy, jejichž výnosy prý zřejmě nepřekročí několik málo procent.

Mezi pětici největších zprostředkovatelů fondů v Česku patří skupina České spořitelny (91 miliardy Kč), skupina ČSOB (78 miliardy Kč), skupina Komerční banky (47 miliard Kč), UnicreditGroup (17 miliard Kč) a ING Group (17 miliard korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK