Čechů s majetkem přes milion dolarů přibývá

29.06.2007 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Bohatí lidé stále více bohatnou. Jen v České republice za minulý rok přibylo více než 1.600 dolarových milionářů. Majetek velmi bohatých osob pak vzrostl na 37,2 bilionů dolarů a zaznamenal dvouciferný růst poprvé za uplynulých sedm let.

Bohatství osob s finančním majetkem přesahujícím 1 mil. USD se podle 11. výroční Zprávy o světovém bohatství - 2007 World Wealth Report, kterou vydaly společnosti Capgemini a Merrill Lynch, v roce 2006 v důsledku silné globální ekonomiky zvýšilo o 11,4 procenta na 37,2 bilionů USD. Počet těchto osob se v roce 2006 celosvětově zvýšil o 8,3 procenta na 9,5 milionů. Počet jednotlivců s ultra vysokým majetkem (finanční aktiva 30 mil. USD a více) vzrostl o 11,3 procenta na 94 970. Nejrychleji rostla skupina velmi bohatých osob v Singapuru a Indii, kde nárůst v roce 2005 činil 21,2 a 20,5 procenta. Autoři zprávy odhadují, že dynamika růst výše uvedených ukazatelů v roce 2007 zpomalí, jelikož vyspělé ekonomiky rostou pomaleji.

Počet velmi bohatých osob v České republice vzrostl oproti konci roku 2005 o 12,6 % na přibližně 14 760 osob. Nárůst počtu velmi bohatých osob tak výrazně předčil růsty z let 2005 (10,6 %) a 2004 (5,7 %). „Na výrazný růst odhadovaného počtu osob s finančním majetkem přesahujícím 1 mil. USD měly v ČR vliv mimo jiné růst spotřebních výdajů obyvatelstva, značné investice do infrastruktury podpořené strukturálními fondy EU a nízké úrokové sazby,“ uvedl Patrik Horný, generální ředitel společnosti Capgemini pro Českou republiku.

Míra růstu reálného HDP a růst akciových trhů – dva primární hnací motory generující růst bohatství – se v průběhu roku 2006 zrychlily, což pomohlo zvýšit celkový počet velmi bohatých osob na celém světě i bohatství, které mají pod kontrolou. Například Čína a Indie si v roce 2006 udržely míru růstu reálného HDP na úrovni 10,5 procenta a 8,8 procenta.

Akciové trhy rostly rapidně v Evropě, Asii-Pacifiku a Latinské Americe. Růst zde byl podpořen výraznými zisky společností, úspěšnými primárními emisemi akcií (IPO) a pokračujícím přílivem zahraničních investic. Ačkoliv se výkonnost v jednotlivých částech světa lišila, téměř všude vykázaly akciové indexy růst. Například světový Dow Jonesův index vzrostl v roce 2006 o 16,4 procent.  „Rostoucí trend vytváření bohatství na celém světě poskytuje obrovskou příležitost pro firmy, které poskytují služby správy bohatství. Úspěchu dosáhnou ty firmy, které nabízí model služeb, který dokáže reagovat na neustále se měnící potřeby dnešních sofistikovaných klientů,” uvedl Patrik Horný.


Skupina rychle se rozvíjejících ekonomik pokračuje v růstu


Brazílie, Rusko, Indie a Čína zvyšovaly i v roce 2006 svůj význam v rámci globální ekonomiky. Čína a Rusko byly mezi top deseti zeměmi s nejrychleji rostoucím počtem velmi bohatých osob. Počet velmi bohatých v Číně se zvýšil o 7,8 % a v Rusku o 15,5 %. 

Latinská Amerika vykázala v roce 2006 růst reálného HDP na úrovni 4,8 % a přilákala významné přímé zahraniční investice. Populace velmi bohatých osob v regionu skokově vzrostla v roce 2006 o 10,2 procenta. Překročila tak růstem globální průměr 8,3 %.

Střední Východ byl jediným regionem, který zaznamenal spíše rozklad než konsolidaci bohatství. Globální poptávka po ropě v roce 2006 pomohla zvýšit počet velmi bohatých osob o 11,9 %, ale korekce na nadhodnocené burze snížila míry kapitalizace trhu, čímž zpomalila celkovou akumulaci bohatství.


Roste zájem o nemovitosti


V roce 2006 přesunuli velmi bohatí investoři více peněz do investic do nemovitostí, často na úkor některé ze svých alternativních investic. Objem globálních přímých transakcí, souvisejících s nemovitostmi, v roce 2006 dosáhl 682 miliard USD, což představuje v porovnání s rokem 2005 nárůst o 38 procent. Investiční fondy, které se zaměřují na nemovitosti, byly velmi populárním investičním nástrojem. I když zůstaly alternativní investice klíčovou složkou portfolií velmi bohatých investorů, celkové množství finančních prostředků vložených do těchto investic v roce 2006 pokleslo.

Poprvé v historii sledovala studie také donátorské aktivity velmi bohatých osob. Na dobročinné účely věnovali v roce 2006 ultra bohatí (30 mil. USD finančního majetku a více) odhadem 285 miliard USD.


Růst bohatství pravděpodobně zpomalí


Autoři studie očekávají, že vyspělé trhy jako Spojené státy americké budou přibržďovat světovou ekonomiku a přispějí ke stabilizaci na úrovni mírného růstu. S tím, jak řada centrálních bank zpřísňuje monetární politiku, by mohlo brzy skončit období vysoké likvidity, které stimulovalo růst v posledních letech. Dojde pravděpodobně ke zpomalení růstu v Asii a Latinské Americe.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU